De la strigăte la o atitudine calmă, oamenii folosesc tot felul de metode ca să scape nevătămați din faţa unor animale agresive.
"Aș încerca să îl ocolesc și să țin distanța cât mai mult", spune o doamnă. "Dacă te atacă 3-4 indiferent cât ești de tare, iar ei sunt mari nu te poți apăra", este convins un alt orădean.
Unele metode au efect, altele nu, spun dresorii de câini. Există, totuşi, o regulă de aur: "nu fugiţi din fața animalele agresive!" Specialiştii spun că fuga este eficientă doar dacă victima atacului se află aproape de o clădire care să îi ofere protecție. Câinii simt frica şi atacă şi mai dur.
"Omul când este speriat transpiră în palme, iar câinele vede cu nasul, el simte mirosurile", spune plutonierul adjunct Călin Marinău, responsabil cu dresajul canin în cadrul Jandarmeriei Bihor.
În schimb, dacă atacul este iminent, pot fi folosite geanta sau bagajele ori chiar apa dintr-un flacon.
În 2013, la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean din Oradea s-au prezentat peste 250 de persoane, care au fost muşcate de câini. În funcție de gravitatea atacului, pacienții au suferit intervenții chirugicale sau au beneficiat de tratament antirabic.