Rupte parcă dintr-o altă lume şi alte timpuri, florile de sticlă prind viaţă atunci când lumina trece prin ferestrele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor. Inaugurat recent, sediul respectă stilul vechii clădiri, aşa că vitraliile au fost complet restaurate.
"Direcţia de Cultură, e şi normal, ne-a şi obligat, fiind în perimetrul istoric al oraşului, să păstrăm esteriorul şi interiorul clădirii. Vitraliile s-au păstrat, s-au refăcut toate", spune Constantin Badea, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor.
Cele mai cunoscute vitralii din Oradea rămân însă cele din Pasajul Vulturul Negru, restaurate în urmă cu şapte ani.
Cele două lucrări au un punct în comun: artistul care le-a readus la viaţă. Ştefan Penyacsek trăieşte lângă Oradea, în satul Cordău, acolo unde, de două decenii, are atelierul de restaurare a vitralii. Meşterul a învăţat să restaureze vitralii în Belgia, în urmă cu 21 de ani. S-a întors acasă şi a a aflat cu surprindere că meseria lui nu exista oficial în România.
"Nu era inclus nici în nomenclator restaurator vitralii, s-a introdus ulterior, la o conferinţă din Sibiu, a fost solicitat de un domn din Tîrgu Mureş, tot vitralist", își amintește Ştefan Penyacsek.
La începutul anilor 2000, meseria i-a fost inclusă în nomenclatorul oficial. De-a lungul anilor a observat că puţine vitralii din Oradea au fost restaurate corespunzător. Unii proprietari nu ştiau cum să le protejeze, alţii le-au lăsat să se distrugă. Aşa a ajuns să lucreze mai mult pentru clienţi din străinătate.
Ştefan Penyacsek spune că oricine şi-ar putea decora casa contra unei sume care nu depăşeşte câteva sute de euro. Vitraliile realizate după toate regulile artei sunt frumoasă şi rezistă în timp. Dovadă stau vitraliile din atelierul din Cordău, dintre care unele datează chiar din 1618.
reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă