Încă dinainte de Crăciun, Marcel Maxim a semănat roșiile pentru anul acesta. Chiar și așa, de Paște nu le va putea duce la piaţă. În schimb, va vinde salată şi spanac, singurele care au ajuns la maturitate.
"Roșiile sunt semănate în 15 decembrie. Răsadul iarna durează mai mult decât dacă îl faci acum. Au fost plantate în 20 februarie, acum sunt fructe ca aluna și o să fie coapte de la începutul lui mai."
În schimb, tarabele precupeţilor sunt pline de roșii aduse din sudul continentului. Clienţii recunosc că le cumpără "numai pentru decor, pentru că nu au niciun gust."
Dacă oferta de Paşte a legumicultorilor nu este bogată, alta e situaţia crescătorilor de oi. Ioan Sterp, din satul bihorean Ianoşda, va vinde numai pe piaţa internă sute de miei.
"- În jur de 200, 250 cam așa am dat la piața internă aici, restul i-am dat la arabi.
- Cam câți ați dat la arabi?
- În jur de 400 am dat la arabi anul trecut."
Profit din vânzarea mieilor la export își doresc și alți producători, care spun că în țară se cumpără mai puţine animale decât în străinătate.
"Din punct de vedere sanitar veterinar este OK. Au fost emise, am înțeles, toate certificatele pentru asigurarea calității, de fapt a liberului de boli pentru export. Se pot exporta miei chiar și viu doar pentru sacrificare", spune Anca Demian, directorul executiv al asociaţiei "Păstorul" din Bihor.
Fermierii estimează că de Paște mieii vor fi vânduţi cu 12-13 lei kilogramul. La export, preţul va fi în jur de 10 lei, pentru achiziţiile en gros.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş