În sala de operaţie şi pe marginea unui pat de spital îngrijjind bolnavii. Aşa se vedea medicul Sorin Ianceu în februarie, atunci când a fost externat de la spitalul din Cluj-Napoca, unde s-a recuperat după accidentul din Apuseni. La scurt timp însă, au intervenit neînţelegerile cu colegii de la spitalul din Beiuş şi a intrat în concediu fără plată. De trei luni medicul stă acasă şi nu a mai participat la nicio operaţie.
"Mă opresc nişte mici inconveniente legate de o parte de sistem, o altă parte legată de principii pe care mi le-am impus eu, dar inconveniente care nu cred că nu pot fi soluţionate", spune medicul Ianceu.
"Colegii nu au de unde să ştie şi eu îi sfătuiesc să nu judece pe nimeni pentru că numai cine a fost în situaţia respectivă poate să-şi dea cu părerea", susţine psihologul Elisabeta Balla.
Pasionat de meserie, Sorin Ianceu spune că nu a trecut nicio zi, în toată perioada de recuperare, în care să nu se fi gândit la pacienţii săi.
"Singurul lucru care m-a mânat şi m-a ajutat să merg în fiecare zi înainte şi să mă pun mai repede pe picioare au fost pacienţii mei care au nevoie de mine."
În ultimii ani, nu a existat prelevare de organe la care să nu fi participat şi medicul Sorin Ianceu, fără să ceară niciun ban pentru operaţii.
"Din cele peste 130 de prelevări hepatice făcute la Oradea în ultimii şase ani, domnul doctor a participat la 100 voluntar. E un coleg deosebit care a dovedit multă pasiune şi mult suflet", spune dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant din Bihor.
Acum Sorin Ianceu se dedică realizării tezei de doctorat, dar nu a renunţat la pasiunea lui. Nu ştie ce va fi în viitor, dar spune că va continua să salveze vieţi şi nu se va despărţi de pacienţi.
"De multe ori unui pacient poate o vorbă bună sau un zâmbet îi face mult mai mult decât un medicament de ultimă oră."
Reporter: Diana Grad
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi, Robert Rezmuves