După 1990 Spitalul CFR din Oradea nu a mai beneficiat de bani pentru modernizare. Pasată între Ministerul Sănătăţii şi cel al Transporturilor, unitatea medicală se află acum în administrarea celui din urmă. Pentru că bugetul alocat spitalelor din Bihor a scăzut în acest an cu 20%, iar revendicarea clădirii de către fostul proprietar face imposibilă accesarea unor fonduri europene, angajaţii au decis să renoveze cele trei secţii pe cont propriu.
"Fiecare din medicii care lucrează acolo, împreună cu personalul aferent, au încercat să-şi amenajeze cât se poate aceste cabinete", spune dr. Mircea Şandor Huniadi, directorul spitalului CFR Oradea.
De la începutul anului, medicii au plătit pentru refacerea saloanelor şi cabinetelor de medicină internă, chirurgie şi cardiologie. Între o mie şi 2 mii de euro au costat lucrările pentru fiecare încăpere. Faianţa de pe pereţi a fost dată jos, iar zidurile au fost zugrăvite. Au fost schimbate instalaţiile sanitare, podelele - refăcute şi au fost aduse aparate electronice. Lucrările au fost susţinute şi de mai multe fundaţii.
"Din păcate, ceea ce s-a făcut este o mică parte din nişte investiţii, zicem noi, de anvergură care ar trebui făcute aici pentru a rezolva problemele", este de părere dr. Dan Sirca, şeful secţiei Medicină Internă.
"Această clădire în care ne desfăşurăm activitatea are o vârstă apreciabilă şi o necesitate pe masură de reînoire, de consolidare", consideră dr. Dragoş Rotariu, medic cardiolog.
Medicii spun că pentru modernizarea completă a clădirii ridicate acum 100 de ani ar fi nevoie de câteva milioane de lei.
Ca să facă economii, conducerea spitalului a decis să taie din 20 de procente din salariile şefilor şi să nu mai acorde sporurile de concediu şi bonurile de masă. Sunt cumpărare doar medicamente ieftine şi de strictă necesitate.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş