Ioana are 32 de ani, este gravidă în luna a şaptea şi pe tot parcursul sarcinii a avut probleme medicale. A trebuit să meargă la controale aproape săptămânal pentru a şti că starea copilului este stabilă. Spune că a pierdut deja şirul cheltuielilor pe care le-a făcut pe analizele medicale.
"N-am stat să trag o linie, dar de la zeci de milioane. Sunt foarte scumpe toate investigaţiile, sunt o grămadă de analize care nu sunt decontate de CAS şi dacă ai o sarcină cu probleme e clar că trebuie să ţi le faci", spune Ioana Mascas-Buzguta.
Din cauza problemelor financiare, foarte multe gravide s-au neglijat în timpul sarcinii, astfel că în ultimii doi ani, doar în Bihor, numărul bebeluşilor cu probleme a crescut cu 30%.
"În România există foarte multe gravide care datorită nivelului economic şi social precar nu ajung în sistemul sanitar ca să se facă diagnosticul prenatal", spune medicul specialist ginecolog Petru Chitulea.
În prezent, beneficiază de analize gratuite doar gravidele care nu au loc de muncă sau cele care au un venit minim.
"Extinzând această categorie de persoane, dând posibilitatea gravidelor, lăuzelor, gravidelor în special pe perioada sarcinii să beneficieze de aceste investigatii suplimentare duc la posibilitatea de a depista precoce o malformaţie, o afecţiune", spune Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea.
Gravidele care întâmpina probleme în timpul celor nouă luni trebuie să cheltuiască aproape dublu faţă de cele care au o sarcină normală.