Sukriu Abdul Ahmed a făcut facultatea de medicină în România, la Iaşi. S-a căsătorit cu o româncă alături de care a revenit în Siria la începutul anilor '90. Însă după ce situaţia din Orientul Mijlociu s-a înrăutăţit, odată cu apariţia Statului Islamic, au revenit în România. După ce a primit viza de şedere şi dreptul de a profesa, s-a angajat ca medic chirurg la spitalul din oraşul natal al soţiei, în Vişeu de Sus.
"Am frații mei, surorile mele, am lumea mea acolo, în Siria. Acum am familie aici, soția și copiii sunt aici. Dar, oricând, dacă se liniștește acolo, să fie pace, am să mă întorc", spune chirurgul.
Odată problema medicului chirurg rezolvată, conducerea spitalului din Vişeu de Sus a încercat să găsească cât mai repede un anestezist, pentru că Nu avea niciunul. Salvarea a venit de la un specialist din Orhei, Republica Moldova, care a fost chemat în Maramureș de un fost coleg alături de care a făcut rezidențiatul în Cluj-Napoca.
"Domnul doctor Macovei mi-a telefonat și mi-a spus că are un loc liber de anestezist. Atunci am zis să mă deplasez în zonă", povesteşte Nicolae Rusu, medic anestezist.
"Avem doi chirurgi, era foarte incomod. Obstretricieni, foarte incomod. Nașterile, incomod. Acum practic aceste chestiuni le-am rezolvat dar, nu este suficient", susţine Cristian Vlad, managerul Spitalului Orășenesc Vișeu de Sus.
Pe lângă salariu, cei doi medici primesc din partea Consiliului Local din Vişeu de Sus o primă lunară de câte două mii de lei şi locuinţă de serviciu.
Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Kristian Kosa