Peste 300 de oraşe din România şi din Republica Moldova vor fi gazde ale celei de-a opta ediţii naţionale Marşului pentru viaţă. Mii de români vor ieşi sâmbătă în stradă pentru a milita pentru familia tradiţională, dar şi pentru dreptul la viaţă al copilului nenăscut. În plus, este susţinut accesul femeii la consiliere de specialitate înainte de avort.
Organizat de Coaliţia pentru Familie, Marşul pentru Viaţă este organizat în Oradea pentru al şaptelea an sub deviza "O lume pentru viaţă".
Daniel Burtic, purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru Familie: "E nevoie ca oamenii să fie informaţi despre problema care există în ţara noastră. Ţara noastră se clasează pe primele locuri în lume şi nu la economie, ci la rata avorturilor."
Cătălin Popa, preot, reprezentantul cultelor: "Demersul acesta nu îngrădeşte libertatea nimănui. Nu e un demers care să se îndrepte împotriva cuiva. Însă trebuie cu toţii să realizăm că orice act de libertate trebuie dublat şi de responsabilitate într-o societate sănătoasă."
Participanţii la marşul de sâmbătă spun că vor veni cu copiii, pentru că le pasă de viitorul acestora. Ei susţin că nu sunt de acord cu noul sistem care se încearcă să fie preluat în România.
Florin Iosif, părinte: "Sistemul de politici care încearcă să ne fie impus şi pe care încercăm să-l adoptăm cu atâta emfază uneori, îngrădeşte drepturile părinţilor şi îi pune pe copii într-o lumină proastă."
Monica Costea, profesoară: "Au atât de multă nevoie tinerii din ziua de azi de fundamentul familiei pentru a se regăsi, pentru a se descoperi pe ei şi pentru a-şi defini propriile lor obiective."
Pentru protejarea dreptului la viaţă, organizatorii au anunţat că le cer aleşilor două lucruri.
Gabriel Vişan, preşedintele Asociaţiei Puls: "Să declare copilul nenăscut persoană umană cu drept la viaţă din momentul concepţiei şi să faciliteze accesul femeii la consiliere de specialitate înainte de avort."
Referindu-se la referendumul pentru definirea familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, avocatul Alina Bonchiş speră ca acesta să fie stabilit cât mai repede. În opinia sa, revizuirea în acest sens a aliniatului 1 din articolul 48 al Constituţiei nu încalcă nicio reglementare.
Alina Bonchiş, avocat: "Nu s-a stabilit că o modificare a acestui articol din Constituţie ar încălca într-un fel un drept reglementat de Codul Civil, nici de Cartea Fundamentală a Drepturilor Omului şi nici de legislaţia europeană."
Participanţii la Marşul pentru Viaţă se vor strânge sâmbătă, la ora 14:30, în Piaţa Unirii. O jumătate de oră mai târziu vor pleca în marş spre Centrul Civic, până la Maternitatea Oradea.
Redactor: Adrian Laboş
Operator: Constantin Gheorghiţă