Medicul Vlad Bârle are 33 de ani şi sin ianuarie este medic specialist de urgenţă, singurul cu această specializare de la spitalul din Vişeu de Sus.
Situaţia lui nu este singulară la spitalul din Vişeu de Sus, care are un singur medic anestezist, pe care îl împarte cu alte două unităţi sanitare: „Serveşte Sighhetul care a rămas de un an şi jumătate fără medic ATI şi Borşa care nu mai are din 2014, nu poate fizic să fie peste tot şi să mai conducă un compartiment de terapie intensivă", spune dr. Jebril Yehya, managerul Spitalului Orăşenesc din Vişeu de Sus.
Când anestezistul nu se află în spital nu se pot face operaţii. Aşa că pacienţii sunt trimişi la spitalul judeţean din Baia Mare, la peste 100 de kilometri distanţă.
"Ambulanţa face două ore jumătate până ajunge la noi, din cauza drumurilor şi a distanţei. Atunci avem o mică problemă, pacientul se consideră stabilizat fiind sub observaţia unui medic, dar s-a întâmplat să ajungă prea târziu, au mai decedat", recunoaşte dr. Vlad Bârle, medic specialist medicină de urgenţă.
Spitalul este deficitar pe specialităţile neurologie, cardiologie, ortopedie
Compartimentul de neurologie şi cel de cardiologie nu au nici măcar un medic specialist. Bolnavii de aici sunt trataţi de medicii de interne. Managerul spitalului spune că distanţa şi condiţiile din zonă îi ţin departe pe specialişti.
"Angajăm orice medic cardiolog care vrea să vină în zona noastră, neurolog am avut până acum doi ani jumătate, paturile sunt autorizate, dar nu sunt finanţate din cauza lipsei de medic", spune dr. Jebril Yehya, managerul Spitalului Orăşenesc din Vişeu de Sus.
Chiar şi astfel de condiţii, pentru bolnavii din zonă spitalul din Vişeu de Sus înseamnă o şansă la viaţă. Pentru mulţi, singura. 520 sunt internaţi lunar, iar peste 1000 ajung la urgenţă.
„Numai aici venim, aici ne salvează viaţa."
„Să te duci din Săcel până la Sighet, 70 de kilometri, pe când ajungi cu salvarea ajungi mort."
„E mai aproape de noi, venim la un tratament."
„Dacă trebuia să mergeţi mai departe? Nu aş fi ajuns, cu siguranţă."
Spitalul deserveşte 60 de mii de oameni din 18 localităţi. Pe lângă lipsa medicilor, unitatea medicală se confruntă şi cu subfinaţarea. Datoriile se ridică la aproape două milioane de lei.
reporter: Andrea Crişan
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş