"Comuna Fărcașa (…) este amenințată de construirea unui megadepozit de gunoi, care ar distruge peste 30 de hectare de pășune. Ar afecta negativ pânza freatică, agricultura, apicultura și potentialul eco-turistic al zonei", se arată în petiția postată de câteva zile pe o pagină de internet și care a fost semnată până acum de trei mii de persoane.
"Dorim să sensibilizăm cetățenii. Să știe de problema noastră. Luptăm și în instanță, pentru că înțelegem că doar o instanță poate opri în acest moment dezastrul", susţine Emilia Bura, localnică din Tămaia, comuna Fărcașa.
Aşa numesc mai mulţi localnici din Fărcaşa ridicarea în comuna lor a unui depozit ecologic unde vor fi aduse deşeuri din tot Maramureşul. Contestatarii proiectului finanţat cu 47 de milioane de euro din fonduri europene spun că nu au fost consultaţi în legătură cu investiţia.
"Nu ne-au întrebat nimic, au făcut ce au vrut ei și s-au urcat pe proprietățile noastre și oamenii sunt foarte nemultumiți", povesteşte Vasile Dragoș, localnic din Sârbi, comuna Fărcașa.
"S-a făcut un simulacru de consultare, dar numai cu cetățenii din satul Sârbi, care reprezintă 10%", spune Ștefan Barta, consilier local în Fărcașa, jud. Maramureș.
Primarul din Fărcașa admite că nu a considerat necesară organizarea unui referendum întrucât proiectul depozitului ecologic a fost cuprins în programul său de campanie de acum 4 ani, când a obţinut trei sferturi din voturi. În schimb, se confruntă cu un proces în care contestatarii susţin ilegalitatea obţinerii unor acte.
"Intabularea terenului nu s-a făcut legal, automat autorizația de construire, acordul de mediu care sunt legate de acestea sunt nule", explică Ștefan Barta.
"Procese au fost și vor mai fi probabil… pe toate le-am câștigat. Sperăm și în continuare că nu avem nimic de ascuns", a declarat Ioan Stegerean, primarul comunei Fărcașa.
"S-au formulat mai multe acțiuni în justiție, toate au fost respinse până acum - cele care s-au soluționat", a precizat Zamfir Ciceu, președintele CJ Maramureș.
Alţi săteni sunt de acord cu proiectul.
"Eu știu că se respectă un proiect, niște proceduri. Zona de amplasare e departe de sat."
"Nu e nici primul și nici ultimul care se va construi. Oricum trebuie depozitate undeva deșeurile, nu?!"
Deși, inițial, termenul limită pentru finalizarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din Fărcașa era mai 2016, autoritățile județene sunt de părere că amplasamentul va fi finalizat abia la sfârşitul lui octombrie.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa