Din 1 mai, românii vor avea salariul de bază minim brut garantat de 1.250 de lei pentru un program de 8 ore pe zi. Majorarea vine ca urmare a unei hotărâri de Guvern adoptată pe 30 decembrie 2015. Pentru că au aşteptat demult o astfel de creştere, oamenilor sunt neîncrezători.
"Ar fi bine dacă s-ar majora, dar de promisiuni suntem sătuli, că ni s-a tot promis şi nu ni s-a dat nimic. Eu nu sunt sigur până nu văd, nu îmi vine să cred."
"- Cum vi se pare această măsură, această majorare?
- E bună, numai nu ştiu dacă se va aplica."
În schimb, angajatorii şi-au făcut deja calculele. Ioan Mintaş conduce o firmă de construcţii cu peste 200 de angajaţi din care 10%, adică muncitorii necalificaţi, sunt plătiţi cu salariul minim brut pe economie. Pentru omul de afaceri majorarea salariilor presupune "un efort financiar în plus din partea oricărui angajator, având în vedere preţurile care sunt la ora actuală, atât în construcţii, cât şi în celelalte afaceri pe care le au oamenii".
"Aş fi foarte bucuros să pot mări salariile cât se poate de mult, acest lucru fiind reflectat de productivitate, dacă nu, măsura duce la colaps economic", consideră Cătălin Popa, angajator.
Această măsură trebuie dublată de o diminuare a cheltuielilor, spun oamenii de afaceri.
"O scădere a costurilor cu angajaţii şi cu cheltuielile pe care le are orice întreprinzător, toate acestea la un loc trebuie să ducă la o mărire de salariu", spune Ioan Mintaş.
În Bihor, din cei 160 de mii de salariaţi, jumătate primesc salariul minim brut pe economie. Cei mai mulţi lucrează în industria uşoară, servicii şi în parcurile industriale.
"Aceştia, neavând calificarea conform solicitării angajatorilor - şi aici este cea mai mare problemă a noastră, o neconcordanţă între solicitarea pieţei forţei de muncă, respectiv ceea ce oferă forţa de muncă, adică muncitorii - salariul este cel minim pe economie", susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Patronii care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub remuneraţia minimă riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, pentru fiecare contract de muncă în neregulă.
Reporteri: Anca Deac, Diana Grad
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Florin Lucuţa