În vreme ce românii pot trece în Ucraina fără viză, cetăţenii ucraineni au nevoie de ştampilă pe paşaport pentru a intra în România. Asta până când vor primi permisele de mic trafic. Din acel moment, pe o rază de 30 de kilometri de la frontieră, cetăţenii statului vecin se vor putea mişca în voie.
"E o facilitate pe care o aşteptam de foarte mult timp. Ne face să fim mai aproape de ţara-mamă. Avem mare nevoie de legatură cu ţara mamă", spune Ana Modârcă.
"Pe mulţi îi interesează să treacă frontiera să-şi vadă rudele, mulţi au copii studenţi în România şi părinţii vor să-i viziteze mai des şi sunt cei care trec graniţa cu mici afaceri", susţine Olga Ţiple, profesoară.
De partea noastră a graniţei, autorităţile se pregătesc pentru marea schimbare.
"Numărul persoanelor care tranzitează se va mări mult, mult, mult", consideră Horia Scubli, viceprimarul oraşului Sighetu Marmaţiei.
Deocamdată, din zecile de mii de persoane care trec graniţa dintre Sighetu Marmaţiei şi Ucraina, cei mai mulţi sunt români. Profită de preţurile mici pe care le găsesc la vecinii de la nord.
"Uleiul e mai ieftin, benzina, ţigările sunt ieftine. O dată pe zi mă duc, atât ne permite legea."
"Românii care vin din stânga Tisei fac cumpărături zilnic la noi. Duc produse ce se dă voie la vamă. Zahărul este 11 griva, adică 2 lei un kilogram", a precizat Ana Bococi, proprietara unui magazin din Ucraina.
Permisul de mic trafic va fi gratuit, iar primele exemplare vor putea fi ridicate la începutul verii.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Kristian Kosa