Mai bine de jumătate dintre localurile dedicate evenimentelor în Bihor au fost amendate de pompieri

Data publicării:
localuri autorizatie

O tragedie ca aceea din Capitală se putea repeta oricând şi în Bihor, se tem tinerii obişnuiţi să frecventeze cluburile. Majoritatea localurilor funcţionează în spaţii mult prea mici în comparaţie cu numărul celor care le trec pragul. În plus, multe nu au ieşiri de urgenţă, instalaţii de aerisire, iar evacuarea se face pe un hol îngust.

"Nu ştii niciodată ce se poate întâmpla pentru că majoritatea cluburilor şi puburilor din oraş sunt locuri înguste, la subsol, cu o singură ieşire; fiind scări, o mulţime de oameni înăuntru, ar putea să se împiedice, să cadă unul peste celălalt şi tragedia de la Bucureşti să se repete."

"- Sunt localuri în care s-ar putea întâmpla astfel de incidente, aici, în oraş?
- După părerea mea, nu ne-am uitat nimeni după aceste probabilităţi, dar cu siguranţă nu este nici unul sută la sută sigur."

Temerile tinerilor sunt confirmate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor. Reprezentanţii insituţiei au confirmat faptul că din cele 63 de spaţii destinate evenimentelor din judeţ, indiferent că vorbim de cluburi, restaurante sau săli de nunţă, 32 nu au autorizaţie de securitate la incendiu. Numai în acest an, pompierii au aplicat 40 de sancţiuni în valoare de o sută de mii de lei şi au cerut remedierea problemelor.

"Principalele nereguli constatate au fost lipsa avizului-autorizaţiei de securitate la incendiu sau organizării activităţilor de apărare a incendiilor la locul de muncă; de asemenea, exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor electrice sau exploatarea şi neîntreţinerea necorespunzătoare a căilor destinate evacuării", a detaliat căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU "Crişana".

Autorităţile locale ridică şi ele din umeri şi spun că nu au pârghiile legale pentru a închide cluburile care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

"În acest moment, o primărie nu are niciun act normativ, vorbesc o lege, care să-i permită să pună nişte condiţii. Dacă o primărie dintr-o localitate ar vrea sa pun anumite condiţii - "nu-ţi eliberez autorizaţia de funcţionare, decat dacă aduci 1,2, 3, 5 acte" - şi este atacată în contencios, va pierde", susţine Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Localurile fără autorizaţie de securitate la incendiu au fost sancţionate cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei. Abia din luna iulie legislaţia a fost modificară, iar sancţiunile au crescut la sume cuprinse între 20 de mii şi 50 de mii de lei. Guvernul pregăteşte acum o ordonanţă de urgenţă care să permită inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă să închidă localurile care nu respectă normele de siguranţă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri