Pentru a ajunge pe Litoral, pentru locuitorii din nord-vestul ţării cel mai la îndemână mijloc de transport este trenul. O călătorie până la Constanţa durează aproximativ 16 ore, fără să ţinem cont de eventualele întârzieri. Mai mult, dacă vor să ajungă într-o staţiune de pe litoral, sunt nevoiţi să aştepte un alt tren sau să găsească alte soluţii.
"Cred ca trenul la distanţă mare e cam obositor", spune un orădean.
Cu autocarul, un turist care pleacă din Oradea face cam tot atâtea ore ca şi cu trenul până la Constanţa. Asta pentru că şi în acest caz nu există o legătură directă.
Mai comod ar fi o călătorie cu maşina personală. Problema apare însă pe şoselele din ţară, împânzite de gropi. Pentru cei cu dare de mână, există şi varianta avionului până la Constanţa, cu escală la Bucureşti. Trebuie să ştiţi, însă, că un bilet dus-întors costă între 700 de lei şi 1600 de lei.
"Variantă directă Oradea-Constanţa nu există. Compania Tarom nu a introdus asemena curse. In schimb, există varianta Oradea-Bucuresti", precizează Gheorghe Pasc, directorul aeroportului din Oradea.
Din aceste motive, turismul de pe Litoralul românesc are de suferit. În fiecare vară, foarte mulţi români din nord-vest preferă să-şi petreacă vacanţa în străinătate.
"Majoritatea preferă să mergă spre Croaţia, Grecia. Sunt aproximativ aceleaşi distanţe, dar incomparabilă infrastructura", explică Alexandrul Lăcătuşu, directorul unei agenţii de turism.
În cazul în care nu aţi renunţat la idea vacanţei pe litoralul românesc, puteţi lua în calcul aventura unui drum folosind... autostopul. Metoda este plină de riscuri, iar sosirea la destinaţie, incertă.