Lumânări și rugăciuni pentru victimele Holocaustului. Ceremonial emoționant desfășurat într-o sinagogă din Oradea
Data actualizării: Data publicării:
Ceremonial emoționant la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea și Bihor, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Reprezentații comunității evreiești din oraș s-au rugat și au aprins lumânări în memoria celor 6 milione de evrei uciși de regimul nazist.
De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Astrid a aprins o lumânare în memoria celor care au murit în lagărele de concentrare. Deși are o vârstă fragedă, copila a înțeles cât de important este să mențină vie amintirea celor 6 milione de evrei uciși de regimul nazist.
„Mi se pare important să prețuim ce a fost în trecut și să ținem minte că până la urmă suntem urmașii celor care au suferit pentru noi, care au vrut doar binele."
Comemorarea a avut loc în noul complex muzeal dedicat istoriei evreilor orădeni, inaugurat în luna decembrie a anului trecut. Pe lângă momentul de rugăciune și aprinderea lumânărilor în semn de omagiu față de victimele Holocaustului, cei prezenți au putut lăsa un mesaj scris.
"- Ce ai scris? - Am spus ca Dumnezeu să binecuvânteze Israelul și că ne amintim ca să nu se mai întâmple."
„E important pentru că uitarea este cel mai mare dușman al omenirii, nu este voie să îi uităm."
„Acțiunea se intitulează Copacul Memoriei - cei prezenți la eveniment au lăsat un mesaj, un gând dintre cele mai sincere în memoria victimelor Holocaustului, deoarece este foarte important să ținem vie amintirea acestor victime", a explicat Diana Iancu, muzeograf.
„Comunitatea noastră își amintește de tragedia prin care au trecut evreii orădeni, cu evreimea din Europa. Ne gândim și ne rugăm pentru ei", a declarat Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreilor din Oradea.
De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea și Bihor a putut fi vizitat gratuit.