Fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, va apărea în faţa magistraţilor Curţii de Apel Oradea. Poliţistul a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trei fapte de luare de mită şi fals în declaraţii.
UPDATE: Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, suspendarea din funcţia de judecător a lui Ovidiu Galea. "Hotărârea Secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secţiile Consiliului dispun suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit cărora judecătorul este suspendat din funcţie când a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni", se arată în comunicatul CSM.
Liviu Popa este acuzat că, alături de şeful Poliţiei municipiului Beiuş, comisarul-șef Remus Indrei, ar fi intervenit între 2012 şi 2014 pentru soluționarea favorabilă a unor reclamaţii și dosare penale pe numele unei persoane.
"Concret, inculpații (...) au făcut demersuri astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu constituie de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod", se arată în comunicatul DNA.
În schimb, cei doi poliţişti ar fi primit diverse obiecte şi servicii în valoare de aproape 8 mii de lei. Printre acestea s-au numărat lucrări de renovare a sediului Poliţiei Beiuş ori de racordare, în vara lui 2012, la reţeaua de electricitate a locuinţei chestorului Popa.
Reparaţii pentru maşinile proprii
În acelaşi dosar, fostul şef de Poliţie este acuzat că între 2015 şi 2016 a avut o înţelegere cu administratorul unei firme. În schimbul trimiterii pentru reparaţii a mai multor maşini - mărci străine - ale IPJ Bihor la un atelier auto, patronul acestuia ar fi asigurat service-ul pentru autoturismele lui Liviu Popa şi ale unor apropiaţi. Suma totală a serviicilor astfel oferite a depăşit 8.600 de lei.
Chestorul Liviu Popa mai este acuzat că nu a menţionat în declaraţiile de interese calitatea de membru, între 2008 şi 2016, al unei Loje masonice din România. Aceeaşi acuză i se aduce şi judecătorului Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor.
Acuze pentru şeful Poliţiei Beiuş
În acelaşi dosar, fostul şef al Poliţiei Beiuş, Remus Indrei, este acuzat că în iulie 2015 ar fi pretins de la cinci persoane, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, Raul Ovidiu Rotar, două tone şi 11 mp de piatră ornamentală. Aceasta a fost folosită pentru pavarea curții locuinţei ginerelui său. Cel din urmă nu a recunoscut implicarea socrului său în cumpărarea pietrei.
"Pentru foloasele respective, inculpații Indrei Remus Daniel și Rotar Raul Ovidiu Raj nu au luat măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective", susţin procurorii DNA.
Indrei mai este acuzat că în 2015 a cerut şi primit diferite bunuri de la agenții Raul Ovidiu Rotar și Gheorghe Bat, ultimul şef de post în Pietroasa, în schimbul unor tratamente preferențiale față de cei doi.
Cercetările procurorilor se referă şi la fapte comise în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, când comisarul șef Indrei a cerut şi a primit de la patronul unei firme diferite foloase pentru a-l proteja.
Printre poliţişti apar viceprimari şi o angajată a APM Bihor
Acuze li se aduc şi şefilor de post. Despre Gheorghe Bat procurorii au informaţii că între 2009 şi 2015, a primit de la mai multe persoane produse electrocasnice, materiale de construcții şi alte bunuri. "În schimbul acestora, șeful de post (...) a protejat activitatea ilicită a unora dintre acele persoane și a promis că va interveni în favoarea altora că-i va ajuta să obțină diverse documente(certificat A.D.R., preschimbarea permisului de conducere)", arată anchetatorii.
"În perioada 2012-2015, comisarul șef Vesa Dorin Ioan, în calitate de șef al Secției 2 Poliție Rurală Beiuș, a pretins și primit, de la inculpații Bodea Nicolae Dan și Simea Ioan Florian, viceprimari ai comunelor Remetea și Roșia, mai multe foloase necuvenite în schimbul cărora polițistul a protejat, în mod continuu, activitatea infracțională a celor doi, care administrau în fapt și societăți comerciale", se afirmă în comunicatul DNA.
Un alt nume din dosar este cel al Minodorei Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor - Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații. Despre ea procurorii susţin că în 2015 a primit, prin intermediul agentului șef principal Raul Ovidiu Rotar, în jur de 20 mp de piatră ornamentală pentru pavajul casei sale.
"În schimbul foloaselor pretinse și primite, inculpata, având atribuții directe în legătură cu eliberarea avizului și acordului de mediu, a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale", susţin procurorii anticorupţie.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
DNA a beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și a Direcției Generale Antifraudă Fiscală.