În 2004, edilii din Dragomirești își doreau cu ardoare ca aşezarea să devină oraș. Doar că propunerile din documentația întocmită atunci nu au corespuns niciodată cu realitatea de pe ulițele satului.
"Poștă, centrală telefonică cu echipa de intervenție, nu-i la noi…poate e în altă parte, la noi nu-i! Biroul de poliție și post de jandarmerie. Birou de poliție este, post de jandarmerie - nu! Și atunci?! Mai mult de jumate din ce au scris ei atunci e minciună! Deci s-a făcut orașul ăsta pe bază de minciună", consideră Vasile Vlad, localnic din Dragomirești.
Deși, inițial, oamenii au fost încântați să devină orășeni, acum - 12 ani distanță - nici nu vor să mai audă de asta. Părerea le-a fost schimbată mai ales de taxele şi impozitele locale, care s-au dublat în unele cazuri. Mihai Dunca, de exemplu, plăteşte acum 748 de lei, faţă de 363 lei acum trei ani.
"Vrem cu orice preț să dispară orașul și să fim iar comună cum am fost", spune omul.
"Noi numai am pierdut în aștia 12 ani!"
"Pe lângă impozitele mari pe care le platesc, localnicii se plâng că nici apa nu este potabilă în orașul Dragomirești. Lucru, confirmat de altfel, de curând de primaria de aici, mai exact pe 9 februarie 2016", relatează Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
În această situaţie, oamenii sunt obligaţi să cumpere apă îmbuteliată. Şi asta nu e tot. 40% dintre străzile din Dragomirești nu au canalizare și nici asfalt. Primarul din Dragomireşti, Vasile Cosor, recunoaște că aşezarea nu își merită statutul.
"Nu merită că nu avem economie, nu avem industrie, nu avem nimic. (…) Punctul cel mai critic e codul fiscal, taxe și impozite."
Consilierii locali din Dragomireşti decid dacă vor să organizeze un referendum pentru revenirea la statutul de comună. Hotărârea va fi comunicată Prefecturii Maramureş, după care Guvernul va fixa data pentru organizarea referendumului. Pentru a fi validat, la urne trebuie să se prezinte 30% din localnicii cu drept de vot.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa