Victor Mohaci are 43 de ani şi spune că anul trecut a cerut Primăriei Oradea o locuinţă pentru el şi fratele lui. I-a fost oferit un imobil al cărui proprietar tocmai fusese evacuat. Bărbatul spune că i s-a transmis că trebuie să plătească doar restanţele de 700 de lei pentru apă.
"Eu am mers pe încredere, peceea ce au spus angajaţii primăriei. Când am mers acolo în loc de 700 de lei, la apă a fost 1500 de lei, iar la curent la fel au fost 1200 de lei", spune Victor Mohaci.
"Datoria era pentru Compania de Apă suma de 972 de lei; pe lângă ea trebuia achitată taxa de racordare pentru separare branşamente, plus garanţia. În total 1227 de lei", susţine Rodica Brad, şefa serviciului de administrare a imobilelor din Primăria Oradea.
"Partea de energie electrică, partea de serviciu, cei de la Electrica o furnizează doar după ce se achită taxele de racord. Aceste sarcini intră exclusiv în sarcina chiriaşului", spune Ovidiu Mureşan, viceprimar al Oradei.
Bărbatul susţine că a plătit toţi banii pentru că a fost ameninţat de funcţionari: "Dacă nu plăteşti suma asta, atunci vi se repartizează la altcineva locuinţa."
"-Este corect ca o persoană care solicită o locuinţă socială să primească o locuinţă cu datorii?
-Având în vedere criza de locuinţe pe care o avem, nu avem altfel de locuinţe", susţine şefa serviciului de administrare a imobilelor din Primăria Oradea.
Victor Mohaci spune că şi reparaţiile promise de edili au fost făcute de mântuială. "La această locuinţă a domnului Mohaci s-au făcut reparaţii, din calculele noastre, de 3 mii 800 de lei", a calculat viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Reclamantul a depus o plângere la Prefectura Bihor, prin care arată că modul de repartizare a locuinţelor sociale i se pare un abuz. În Oradea există peste 250 de persoane în aşteptarea unei locuinţe sociale. Niciun imobil nu este liber pentru ele.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş