Camelia Ungur locuiește de zece ani împreună cu fiica și soțul ei într-o garsonieră ANL din Oradea. Se arată dispusă să cumpere garsoniera în care stă în condiţiile în care ar trebui să plătească direct statului o rata lunară de 450 de lei, aşa cum este prevăzut în iniţiativa deputatului Gheorghe Roman.
"Rata e accesibilă, având în vedere că, dacă ar trebui să stai în oraș, chiriile tot acolo ai plăti într-o lună", crede Camelia Ungur.
Mulţi dintre chiriaşii ANL gândesc la fel. Însă, atrag atenţia asupra unei situaţii: "Trebuie avut în vedere dacă unii dintre chiriași au și alte datorii", spune Daniela Popa, chiriașă în bloc ANL.
Pe lângă acestea, chiriaşii mai au o problemă: valoarea de piaţă a locuinţelor ANL, pe care, la nivelul stabilit de ministerul Dezvoltării Regionale, actualii locatari le consideră exagerate.
"Prețul de vânzare pentru un bloc ANL în Oradea a fost stabilit la preţul de 326 de euro pentru un metru pătrat cu TVA inclus, respectiv 121 de euro metrul pătrat de teren", a precizat Aurel Cizmaș, consilier în cadrul Administrației Imobiliare Oradea
Asta face ca un apartament ANL de două camere să coste peste 26 de mii de euro, iar unul de trei camere ajunge la peste 33 de mii de euro.
Apartamente cu prețuri duble, fără motiv
"O locuință a fost construită cu 15-16 mii de euro, iar acum trebuie să ajungem la 30 de mii de euro. Practic, în 10 ani aceste locuinţe și-au dublat valoarea fără să știm care ar fi motivul pentru dublarea valorii", este de părere Dorin Crăciun, reprezentant al chiriașilor ANL din Oradea.
Iniţiatorul proiectului de cumpărare a locuinţelor ANL a propus o soluţie în acest sens.
"Cred că ar trebui să se evaluaze apartamentele în funcție de locul unde există aceste locuințe ANL și într-o perioadă de 25-30 de ani cred că vor putea să cumpere aceste apartamente.", explică deputatul Gheorghe Roman.
Inițiativa legislativă a intrat în dezbaterea Parlamentului. Dacă va fi aprobată, va fi pusă în aplicare cel mai devreme anul viitor.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş