Episcopul romano-catolic de Oradea a transmis, de altfel, o circulară prelaţilor din eparhie, prin care le-a cerut să amintească părinţilor că ora de religie este o "obligaţie de suflet": "Îi rog pe colegii mei preoţi să îi înştiinţeze pe părinţi despre noile reguli, să îi îndemne să nu intrăm în păcat, să respectăm religia noastră şi, pe cât posibil, copiii noştri să înveţe în limba noastră maternă."
Preoții romano-catolici din Bihor au și un sfat pentru profesorii de religie, cãrora le cer sã facã orele cât mai atractive. Inițiativa prelaţilor a fost salutatã și în mediul politic.
"Eu cred că este un îndemn comun pe care trebuie să-l realizeze atât dânșii, cât și cei care suntem persoane publice, care credem că orele de religie sunt un bun al tuturor", a declarat Odon Szabo, deputat UDMR de Bihor.
Pãrinții spun cã vor semna pentru ca elevii sã studieze în continuare religia în școalã.
"Îndemnul preotului mi s-a părut absolut normal. Voi depune cererea la momentul oportun."
"Eu voi solicita ca fetița mea să participe în continuare la ora de religie. Societatea noastră are nevoie de copii care să fie crescuți în spiritul creștin."
Conform adresei transmise de Ministerul Educaţiei inspectoratelor şcolare, pânã în 6 martie pãrinții trebuie sã opteze printr-o cerere tip dacã îşi vor înscrie sau nu copiii la orele de religie. Sindicatele din învãţãmânt au contestat deja aceastã mãsurã, care va lãsa profesori pe drumuri, dar şi copii nesupravegheaţi, în cazul celor care nu vor opta pentru frecventarea orelor de religie.
Reporter: Anca Deac Operator: Constantin Gheorghiță Editor web: Adrian Laboş