Centrul oncologic din Oradea face cu greu faţă solicitărilor bolnavilor care au nevoie de tratament prin radioterapie. "La ora actuală avem în fiecare zi 65-68 de pacienţi, care beneficiază de radioterapie", spune dr. Edina Szabo, medic primar radioterapeut.
Ioan Brumar are 62 de ani şi e din judeţul Maramureş. Suferă de cancer la gât, afecţiune pe care a descoperit-o în timpul unui control de rutină. Chiar şi după diagnosticare şi stabilirea schemei de tratament nu a putut fi internat şi tratat imediat. "Am aşteptat mai bine de o lună", spune pacientul.
Situaţia nu este singulară, iar cei care ajung mai repede la tratament sunt de regulă cei a căror boală se află într-un stadiu avansat.
"Pentru fiecare doctor există o listă de aşteptare de 25, 35, chiar 40 de pacienţi. Şi acest lucru nu ne bucură, pentru că bolnavii aşteaptă cinci, şase săptămâni până se face un loc", recunoaşte medicul Szabo.
Tratarea cancerului prin brahiterapie, doar în Oradea şi Bucureşti
"Încercăm să ne organizăm să reducem timpul de aşteptare", spune Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.
Listele de aşteptare ale centrului oncologic sunt încărcate şi pentru că tratatea cancerului prin brahiterapie se face numai în două spitale de stat, în Oradea şi Bucureşti.
Singura soluţie pentru reducere listelor de aşteptare ar fi achizionarea celui de-al doilea accelerator liniar de particule, care ar face ca zilnic la Oradea să poată fi trataţi peste 130 de pacienţi.
reporter: Andrea Crişan
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş