Două kilograme de vinete şi câte un kilogram de ardei gras, ardei kapia, ceapă, morcovi, păstârnac şi gogoşari. Acesta este pachetul pe care l-au primit în această săptămână abonaţii lui Liviu Negrescu. Bărbatul are o mică grădină într-un sat din apropierea Oradei, unde cultivă numai legume bio. Recunoaşte că "este foarte greu să munceşti în natură, fiindcă nu poţi să dai îngrăşăminte chimice pe ele şi muncim numai în natură. Numai apă şi este ceva soluţii naturale."
Din acest motiv, a avut şi problemele. În acest an a pierdut toată recolta de roşii. Însă, eforturile merită, spune legumicultorul. Prin intermediul Asociaţiei pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti a încheiat înţelegeri cu 15 familii din Oradea, cărora le livrează săptămânal sau o dată la două săptămâni peste 20 de soiuri de legume. Abonaţii săi îi plătesc în avans 133 de lei pe lună.
"E mai sănătos pentru noi şi susţinem, prin acest mod, producătorii locali", consideră Marius Sarca.
"Am schimbat mult meniul familiei: legumele proaspete, gătite cu puţină ingeniozitate, le plac foarte mult copiilor mei."
Preţurile sunt cu puţin peste cele de pe piaţă, dar beneficiarii spun că merită.
"Înveţi să faci salată de vinete combinată cu dovlecei. Înveţi să faci ciorbă cu foarte multe legume, "adunare generală", cum se spunea în tinereţea noastră. Înveţi că brânza cu legume poate fi mai bună decât carnea în diverse forme", spune Lorena Stoica.
Proiectul livrării pe bază de abonament a legumelor bio se derulează la nivel naţional. În acest an, de acesta beneficiază peste 250 de familii, iar în Bihor un singur producător participă la parteneriat.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş