Reabilitarea bibliotecii din incinta Colegiului Național "Octavian Goga" din Marghita a fost o dorință mai veche a conducerii școlii. Cinci ani a durat strângerea fondurilor necesare, adică 20 de mii de lei. Apoi, în numai două luni biblioteca a fost renovată complet.
"Copiii au mai multe posibilități și anume să vină cu clasa, să vizioneze cu film, pentru că este un video-proiector. Să facă o oră diferită, o oră modernă sau sunt acele căști pe pereți unde copilul poate să vină, își ia o carte se pune pe un fotoliu puf, își ia o cască, își introduce casca în propriul telefon și își ascultă propria muzică", spune Marcel Sas, directorul Colegiului Național "Octavian Goga" din Marghita.
Noile dotări ale bibliotecii sunt pe placul elevilor.
"De la începutul anului de când am auzit de reabilitarea bibliotecii, de modernizarea ei la standarde europene am fost foarte interesați și entuziaști."
"Lectura este foarte importantă și acuma pe lângă acasă, unde ai mediul tău de realx și pot să stai în pat sau pe fotoliu și să citești poți și aici foarte ușor."
La 20 de kilometri de Marghita o altă bibliotecă așteaptă să fie renovată. Mii de cărți zac părăsite într-o încăpere din casa de cultură a comunei Popești, și ea aflată în paragină.
"Ar însemna un lucru deosebit pentru tinerii din zonă, deoarece s-ar putea desfășura diferite activități, diferite programe, ar fi un loc bun de a-și procura cărți pentru a se documenta. Avem un număr de 15 mii de volume", spune Mădălina Rule, bibliotecară.
Speranța stă într-un proiect depus de autoritățile locale în urmă cu doi ani.
"În urmă cu două săptămâni am primit acordul ca această casă de cultură să fie renovată în totalitate din fondurile Consiliului Național de Investiții", susţine Dorin Curtean, primarul comunei Popești.
Suma pentru reabilitarea clădirii care adăpostește biblioteca se ridică la 720 de mii de euro.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi