Cursurile "Şcolii Mamei" au loc la Maternitatea din Oradea și sunt structurate pe cinci module. La acestea pot participa atât femeile însărcinate, cât și viitorii tătici, în mod gratuit.
"Avem o echipă de medici obstetricieni, anestezişti, neonatologi, avem fiziokinetoterapeut care se ocupă de partea de mişcare, de exerciţii ale viitoarelor mămici, formatori, moaşe, asistente", spune Liana Moşincat, asistent coordonator al programului "Şcoala mamei".
Medicii şi-au propus ca în acest fel să le ajute pe gravide să înţeleagă mai bine procesul naşterii şi ce se întâmplă după ce bebeluşul vine pe lume.
"Pe parcursul unor serii de lecţii vor învăţa evoluţia sarcinii, modificările organismului pe pe perioada sarcinii, alimentaţia care trebuie să o aibă, cum trebuie să se îmbrace, mecanismul naşterii, etapele acesteia", a detaliat dr. Vasile Kricsfalussy, şeful secţiei de obstetrică.
Specialiştii au observat la precedentele două ediţii ale programului că participantele la aceste cursuri se descurcă mai bine în sala de naştere.
"Dacă nu fac această pregătire, ajung aici, în sala de naştere ca nişte persoane străine, înconjurate de alţi străini, care toţi urlă la ele că nu fac bine, dar ele nu ştiu de ce nu fac bine."
"În special pe mine m-ar interesa îngrijirea copilaşului, pentru că este primul al meu", spune o viitoare mamă. "Sunt foarte multe mămici care nu au sprijin de la părinţi şi atunci eu zic că e foarte necesar."
"Din punctul meu de vedere este o iniţiativă foarte bună şi chiar este important, fiind la prima naştere soţia mea", recunoaşte viitorul tată.
"Şcoala mamelor" începe joi după-amiaza şi se va încheia pe 7 mai.
Reporter: Anca Deac
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş