"Mare atenţie la fumatul în camere. Stingeţi ţigara în recipiente metalice. Ai o cutie din metal, o scrumieră din metal sau dacă nu ai din metal pune în recipientul pe care îl ai apă." Acesta a fost doar unul dintre sfaturile pe care detinutii le-au primit de la pompierii, care le-au predat astăzi o lecţie despre cum să evite ori cum să iasă din situaţiile limită. Un incendiu poate fi cel mai grav lucru care se poate intampla din cauza neatenţiei sau a ignoranţei celor de după gratii. "Mi-a fost de folos în caz că ajung într-o situaţie de urgenţă ştiu cum să reacţionez, aproximativ." spune Mihai Szabo, deţinut.
"Dascălii" de ocazie,. experţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă, au găsit cea mai bună formulă pentru a se face înţeleşi. "Le aducem poze, prezentări în Power Point, filmuleţe, ca să înţeleagă, să vizualizeze şi chiar să pună întrebări, să fie activi". sustine plt.-adj. şef Mircea Curtui, inspector al ISU "Crişana". "E pentru beneficiul nostru şi al celui din jur. Şi în penitenciar, dar şi în exterior, pe viitor." spune Ludovic Stana, deţinut. "Penitenciarul Oradea a iniţiat un proiect pilot la nivelul sistemului penitenciar privind instrucţiunile pe care persoanele private de libertate ar trebui să le aplice în cazul unor situaţii de urgenţă pentru salvarea propriilor vieţi sau a semenilor lor." afirma ag.princip. Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al penitenciarului Oradea.
La cursul-pilot participă 12 deţinuţi, care vor fi instruiţi câte o oră pe săptămână, timp de trei luni. O parte a cursului va fi ţinută de medici, care îi vor învăţa noţiuni elementare de acordare a primului ajutor.