Lecție de voință | Snowboarder cu proteză, reprezentantul României la Jocurile Paralimpice
Singurul român care ne va reprezenta ţara la proba de snowboard de la Jocurile Paralimpice de iarnă a primit cea mai performantă proteză care îi va permite să practice acest sport la cel mai înalt nivel. O parte din aceasta a fost realizată de tehnicienii unui centru de protezare din Oradea şi îi va permite sportivului să folosească un dispozitiv ultramodern adus tocmai din Statele Unite. Bărbatul este convins că proteza revoluţionară îl va ajuta în pregătirea pentru întrecerea din Coreea de Sud.
12 mii de euro valorează proteza realizată de un paralimpic american și care va fi folosită de Mihăiţă Papară, un sportiv de 37 de ani, în pregătirile pentru Jocurile Paralimpice din martie 2018. Practicant de snowboard, bărbatul şi-a pierdut piciorul stâng acum 12 ani, într-un accident de maşină.
"Refacerea după un astfel de accident, după o traumă care se lasă cu amputaţie e foarte dificilă şi durează. Dacă ar fi acum să dau un sfat unei persoane aflate în aceeaşi situaţie, i-aş spune să se apuce de o activitate fizică, de sport, cât mai curând", spune Mihăiţă Papară, parasnowboarder.
Mihăiţă s-a urcat pe o placă de snowboard la doi ani după accident, iar în 2012 a avut ocazia să testeze o proteză modernă. În 2014 a luat legătura cu cei de la Comitetul Paralimpic Român care i-au transmis că bugetul alocat pentru sporturile paralimpice este foarte mic, aşa că trebuie să caute alte soluţii. Cu toate acestea, bărbatul nu s-a dat bătut.
"Unul din modelele mele este Laura Văleanu, ea e din Sibiu, a fost campioană naţională la ski la juniori şi a avut un accident asemănător, doar că o amputaţie sub genunchi. A revenit la pasiunea ei, la sport, cu foarte multă forţă şi cu foarte multă determinare."
Determinarea sa i-a convins pe cei de la Comitetul Olimpic Român să-i achiziţioneze proteza de care are nevoie ca să obţină rezultate.
"E o diferenţă între proteza de oraş, mecanismele de stradă şi cele de sport. Cele de sport sunt mecanisme ceva mai complexe şi sunt specializate, pot fi foarte greu folosite la deplasare pentru că au altă funcţie", explică Mihăiţă Papară.
Zilele acestea a venit din Bruxelles, unde locuieşte, până în Oradea, unde tehnicienii unui centru de protezare i-au realizat o cupă ataşabilă noului dispozitiv cate-i permite să facă mişcări naturale.
"E nevoie de cunoştinţe solide şi e nevoie de încredere între tehnician şi pacient. Şi pentru asta am făcut atâţia kilometri ca să pot găsi pe cineva în care să am încredere şi cineva care să caute soluţii, să nu lucreze doar după manual", susţine parasnowboarderul.
"Sunt nişte elemente pe care trebuie să le ataşăm unul de celălalt şi să le aliniem, dar cheia rămâne întotdeauna în partea intimă care este în contact cu pielea, cu bontul, care este cupa", a precizat Jaco du Plessis, coodonatorul centrului de protezare.
Odată cu noua proteză, Mihăiţă vrea să o folosească pe cea veche ca să-i încurajeze şi pe alţii, aflaţi în aceeași situaţie, să se apuce de sport: "Îmi permite să folosesc mecanismul vechi pentru a-l pune la dispoziţie altor persoane cu handicap care vor să-l încerce."
Mihăiţă va testa noua proteza chiar în acest sfârşit de săptămână, în Olanda, unde au loc mai multe competiţii. Va pleca apoi tocmai în Finlanda, unde se va antrena pentru Jocurile Paralimpice.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News