Copii cu răni neîngrijite, înghesuiți în încăperi minuscule pe paturi de fier insalubre ori grupuri sanitare infecte. Sunt imaginile terifiante surprinse în interiorul instituțiilor de ocrotire a persoanelor cu dizabilități din România în timpul unor controale inopinate. Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice le-au făcut publice în cadrul unei expoziţii cu scopul de a pune la punct un sistem independent de control în aceste instituții.
"Acest mecanism este obligatoriu. România ar fi trebuit să-l înființeze de acum patru ani, de când a ratificat convenția ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități", spune Cătălin Cumpănașu, reprezentant al Centrului de Resurse Juridice.
"Expoziția își propune să atragă atenția asupra modului în care statul român continuă să mențină închise peste 25 de mii de persoane cu dizabilități; sunt peste 700 de centre de tip rezidențial în România. Acești oameni nu au acces la justiție și nu au acces la servicii în comunitate", explică Georgiana Pascu, managerul proiectului.
Mai grav este că "în 4 ani au murit 1500 de oameni în aceste centre; trebuie să se întâmple ceva ceva, cineva trebuie să deschidă locurile astea și să vedem ce se întâmplă acolo de fapt", susţine Ovidiu Vanghele, jurnalist, Centru de Investigații Media.
În cazul celor 1500 de morţi nu a fost declanșată procedura de deces suspect, cu toate că legea o cere. Anul trecut un proiect de lege sprijinit de Centru pentru Resurse Juridice și de senatorul Rozalia Biro a fost depus în Parlament. Acesta prevede înființarea unui organism independent care să facă vizite neaşteptate pentru prevenirea abuzurilor petrecute în centrele de ocrotire a copiilor și adulților cu dizabilități.