Cercetătorii au introdus în lac un senzor care înregistrează din oră în oră date despre rezervaţie. În acest fel vror să vadă dacă forajele ilegale de apă termală sunt cele care au dus la secarea lacului cu nuferi.
"S-au introdus senzori de temperatură, nivel și conductivitate la unele sonde care sunt cu licență", a detaliat Radu Miron, reprezentantul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale.
În următoarele săptămâni vor mai fi cumpăraţi opt senzori, care vor fi montaţi pe forajele de apă termală existente în zonă. Costurile vor fi suportate de firmele care au obţinut licenţa de exploatare.
"Agenţii economici să fie mai grijulii cu apa. Apa din toată lumea se recirculă, se purifică. Noi avem foarte multă, o aruncăm în bazin şi de acolo o aruncăm direct pe canalizare - e o risipă inutilă", susţine Iancu Orăşeanu, reprezentantul Asociaţiei Hidrologilor din România.
Scăderea nivelului apei din rezervaţia naturală din Băile 1 Mai a făcut Agenţia Naţională a Resurselor Minerale să nu mai acorde alte licenţe de exploatare a apei geotermale în zonă. În cazul în care situaţia rezervaţiei naturale nu se rezolvă, România riscă amenzi de zeci de mii de euro pe zi de la Uniunea Europeană.
Reporter: Gabriel Bonaciu Operator: Gabor Szilagyi Editor web: Adrian Laboş