În fiecare dimineatã, copiii din Tãmãşeu se pun cuminţi sã aştepte microbuzul care sã-i ducã la cursuri. Au de mers kilometri buni din toate satele comunei ca sã ajungã în centrul localitãţii, la singura şcoalã din zonã. Se trezesc cu noaptea în cap şi sunt nevoiţi sã cãlãtoreascã în ture. Ei sunt aproape o sutã, pe când unicul microbuz care le este destinat nu poate duce la mai mult de 16. Aşa cã primii pleacã şcolarii care au trecut de clasa a patra, pentru cã ei încep cursurile la ora 8.
Ioan Almãşan - şoferul microbuzului
„Puþin sunt cam obosiţi. Sunt care mai adorm."
Cum microbuzul face zeci de curse pe zi, elevii din ciclul primar ajung la şcoalã cu o orã mai târziu decât colegii mai mari.
Emese Piski - directorul şcolii gimnaziale din Tãmãşeu
„Avem 80 de copii care fac naveta zilnic şi avem 20 care sãptãmânal se duc acasã din internatul şcolii. Copii de la Parhida la 6.40 trebuie sã fie în staţie, microbuzul porneşte de la 6.30 aici, Tãmãşeu, şi pânã la ora 9 e pe drum"
Claudiu Damian - purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor
„Situaþia e cunoscutã de noi, de aceea am dat rãspuns favorabil unei cereri care a venit din partea şcolii gimnaziale din Tãmãşeu, unde cu acordul pãrinţilor şi a Consiliului de Administraţie al şcolii s-a solicitat pentru clasele primar ca orele sã înceapã de la ora 9"
Situaþia îşi cautã o soluþie încã din 2006, de când ministerul Educaţiei a introdus microbuzele pentru transportul elevilor.
Miklos Matyi - primarul comunei Tãmãşeu
„Am fãcut foarte multe demersuri la Inspectoratul Şcolar, Consiliul Judeţean, Prefecturã pentru a schimba microbuzul pentru unul cu capacitate mai mare"
Solicitãrile au rãmas însã fãrã rezultat. Inspectoratul Şcolar a cerut anul trecut, în octombrie suplimentarea cu încã 13 a celor aproape de 100 de microbuze din judeţ. Ministerul Educaţiei nu a dat deocamdatã vreun rãspuns cererii care ar ajuta copiii din comuna bihoreanã sã nu mai meargã în ture la şcoalã.