Sutele de clienţi care au venit la început de săptămână în piaţa Ioşia din Oradea au rămas cu plasele goale. Niciun cioban nu şi-a adus mieii în spaţiiile amenajate în zonă.
"Acum nu este nici un miel! Nu este încă nimic! Mâine, poimâine, eu ştiu, când vine? De obicei înainte cu o săptămână era!"
"Dacă aducem 30 de miei în prima zi, riscăm să-i aducem şi a doua şi a treia zi tot pe aceia şi mieii, stând aici nemâncaţi, slăbesc şi e pierdere", explică Liviu Popa, cioban.
Singurii ciobani care au trecut prin piaţă au venit să se intereseze de preţuri şi de actele de care au nevoie.
"- Un an de zile ne chinuim cu mieii şi acum să ne impună să nu-i vindem. De ce?
- Vă temeţi ?
- Mie unul mi-e frică: anul trecut am dus 30 de miei acasă", spune Alexandru Sasca, cioban.
Ca să nu se repete astfel de situaţii, autorităţile sanitare le transmit ciobanilor să aibă toate actele necesare.
"Pentru animale trebuie formular de mişcare, document lanţ alimentar pentru animalele vii, document comercial şi declaraţie de conformitate şi certificat sanitar veterinar", detaliază Remus Moţoc, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Bihor.
În Bihor, mieii pot fi vânduţi şi sacrificaţi timp de o săptămână doar în două pieţe: în Oradea şi în Beiuş, unde există asomatoare.
Cei care nu se află în apropierea unui punct autorizat de sacrificare pot apela direct la stânele de miei, unde animalul este sacrificat pe loc, sau la abatoare. Deocamdată, nimeni nu ştie care va fi preţurile pe care le vor cere crescătorii în acest an.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboș