Refuzaţi de cabinetele particulare şi consideraţi irecuperabili de sistemul de sănătate, tinerii cu autism mai au o şansă. Starea lor poate fi menținută prin terapie continuă. Este ceea ce vor să dovedească părinţii a 15 tineri cu această afecţiune care au fondat singurul centru de zi din Bihor dedicat persoanelor peste 18 ani care suferă de autism. Un grup de terapeuți, psihologi și kinetoterapeuți lucrează zilnic cu tinerii care prezintă această tulburare.
Centrul de zi pentru tinerii cu autism și-a deschis porțile în 2016 în Oradea.
„Aveam deja Asociația SOS înființată, în care era deja copii trecuți peste 18 ani și terminaseră școala - din acel moment acești tineri nu mai aveau activitățile zilnice. Atunci părinții, primind spațiul de pe strada Miron Pompiliu, au reușit să înființeze centru de zi în care avem 15 locuri în momentul de față", susţine Alina Gherghel, şefa centrului de zi.
Chiar dacă au absolvit cursurile unei școli incluzive, tinerii cu autism nu au decât șanse teoretice de a-și găsi un loc de muncă. De aceea, mulți rămân acasă, în grija părinților.
„E foarte greu să lucrezi cu un adult cu autism. Este mult mai ușor și poți modela mult mai ușor un copil, în momentul în care este diagnosticat la 2 ani cu autism, decât cu un adult care fie că a facut sau nu a făcut terapie", spune Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor.
„Nici în ziua de azi nu se decontează absolut nimic, nici la vârstă mică, nici la adult. Și când spun nimic, mă refer la terapie de recuperare. Toată sarcina cade pe umerii părinților. Acest centru le oferă posibilitatea de a frecventa o colectivitate", a explicat Gabriela Bala, părinte.
Pentru o integrare mai ușoară în societate, în cadrul centrului tinerii beneficiază de ore de consiliere psihologică, ateliere de creație și ședințe de kinetoterapie.
„Tot ce facem noi aici este pentru a le fi lor mai ușor în societate, în momentul în care vor fi nevoiți să se descurce singuri. Asta înseamnă că învățăm să împăturăm haine, învățăm să ne legăm la șireturi, învățăm să legăm capsele, tot ce ține de autonomie personală", a detaliat Cristina Zbîrce, psiholog.
Centrul de zi pentru adulți cu dizabilități SOS Autism Bihor numără în prezent peste 30 de membri, dintre care 15 sunt tinerii cu autism. Aşezământul funcționează doar cu ajutorul sponsorizărilor și contribuția părinților.
Reporter: Andrada Rește
Operator: Norbert Hegedus