Trăiesc la bloc, în condiţii mai grele ca la țară! Se întâmplă în localitatea Pădurea Neagră, din judeţul Bihor, unde închiderea în anii '90 a fabricii de sticlă a dus la prăbuşirea economică a zonei. Altădată confortabile şi dotate cu sisteme de încălzire centralizată, blocurile se degradează, iar locatarii încep de pe acum să taie şi să depoziteze lemnele pentru iarnă.
"Deși situată la 20 de kilometri distanță de orașul Aleșd, așezarea Pădurea Neagră aparține de acesta. Condițiile și confortul celor care locuiesc în aceste blocuri, însă, e departe de mediul urban", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Ioan Todoca Coloman, primarul orașului Aleșd, confirmă: "Blocurile sunt într-o stare de degradare, nu mai au încălzire centralizată; viitorul în această localitate este destul de sumbru pentru că nici un investitor nu va investi, pentru că este la o distanță de 20 de kilometri de oraș."
Viitorul anunţat de primarul oraşului Aleşd, de care ţine administrativ Pădurea Neagră, este sumbru şi în comparaţie cu trecut aşezării. Până în anii '90, cele 8 blocuri construite pentru a găzdui muncitorii fabricii de sticlă erau dotate cu tot confortul.
"Era o mică Americă. Era încălzire centrală, ca și în alte orașe, cultural, civilizat plăteai cât ai consumat. A ajuns un ghetou", spune un localnic.
Iar asta s-a întâmplat o datã cu închiderea fabricii de sticlã din localitate. De atunci, blocurile s-au degradat şi au ajuns o umbrã a celor de altãdatã.
"Trebuie acoperiș, trebuie văruit, trebuie încălzire - vedeți cum arată."
Oamenii au înlocuit încălzirea centralizată cu sobele pe lemne. Aşa că în plină vară locatarii blocurilor din Pădurea Neagră se pregătesc pentru iarnă.
"Trebuie plătit tăiatul, crăpatul, trebuie cărat sus, tot, tot. Săracii bătrâni plătesc!"
"Noi, aici, dacă ne cumpărăm lemne, avem cu ce să facem foc, dacă nu, pe nimeni nu interesează."
Autoritățile locale spun că sunt slabe şanse ca blocurile să fie vreodată izolate termic sau să beneficieze de o centrală termic. Costurie per apartament ar depăşi în valoare preţul unui apartament în aceste blocuri.
"O reabilitare din aceasta costă în jur de 3.500 de euro, acolo apartamentul întreg costă 3 mii de euro. Asociațiile de proprietari niciodata nu vor intra să facă aceste investiții", a socotit primarul orașului Aleșd.
Înainte de 1989 la fabrica de sticlă din Pădurea Neagră lucrau peste 1500 de muncitori. Acum, aşezarea mai are cel mult 400 de locuitori.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves