Ca fiecare simbol al spiritualității românești, mănăstirea Izbuc din satul Călugări are o legendă despre apariția ei în sudul Bihorului.
"Era un cioban care păzea oile satului, care era și surd și mut. Și a ajuns cu oile în această poieniță, la izvor, și după ce a băut apă din izvor, așa spune tradiția, că a început și să audă și să vorbească", povesteşte arhimandrit Mihail Tărău, starețul mănăstii Izbuc.
Izvorul a fost numit al Tămăduirii și a fost declarat monument al naturii încă înainte de 1989. Apa acestui izvor are puteri tămăduitoare. Se spune că atunci când în preajmă se află un om rău la suflet apa se retrage şi nu mai iese din pământ zile la rând.
"Simt o liniște sufletească în aer curat, natură, izvorul făcător de minuni și tot ce-i mai frumos", spune un pelerin.
La Izbuc se află, încă de la întemeierea mănăstirii, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, alături de o raclă cu moaște.
"Sunt mulți care beneficiază de minunile care se săvârșesc aici, la sfânta mănăstire, atât la izvor, la icoana Maicii Domnului, cât și sfântul Nectarie și ceilalți sfinți săvârșind multe minuni", spune starețul mănăstiri.
După o zi de reculegere în acest loc oamenii spun că se simt altfel.
"Venim foarte des la slujbe, aproape încontinu, la praznice mari, oaza asta de liniște aici, foarte frumos."
Pelerinii care vin la mănăstirea Izbuc primesc mâncare și cazare gratuite. Singura condiție e să participe la slujbe.
Mănăstirea Izbuc se află în comuna Cărpinet, la 94 de kilometri distanță de Oradea. În fiecare an, de Sfânta Maria aşezământul devine loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioși.
Reporter: Simona Rusu
Operator: Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş