Atelierele inaugurate marţi fac parte dintr-un proiect dezvoltat de Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleșd. Din cei 150 de mii de euro, valoarea totală a investiţiei, 40 de mii au fost plătiţi de o companie elveţiană ce deţine o fabrică, unde elevii colegiului fac practică.
"Făcând practică e mult mai ușor în viitor dacă ne vom angaja în această meserie și vom continua pe acest profil."
"- De ce vrei o meserie în domeniul acesta?
- Îmi place. Gândesc mai ușor, mi se pare mai simplu."
Echipamentele și aparaturile în atelierele mecanice și electrice îi vor ajuta pe elevi să deprindă mai ușor cunoștințele în domeniu.
"Orice cunoștințe pe care noi le dăm din punct de vedere teoretic sunt fixate mult mai bine în practică și atunci, având o asemenea dotare la dispoziție, categoric copiii vor putea să fie mai aproape de ceea ce își dorește în continuare angajatorul de la ei", spune Tatiana Moți, profesoară la Colegiul Tehnic "Alexandru Roman" din Aleșd.
"Am văzut ce înseamnă să lucrezi cu copiii și am văzut ce înseamnă anul trecut în cadrul etapei pilot a acestui program, să luăm copiii din clasa a XI-a. Pe baza feedback-ului lor că ar fi dorit să înceapă mai devreme; ne-am dat seama că e prea târziu să îi luăm în clasa a XI-a", explică Cristina Mocanu, project manager în cadrul companiei.
Prin intermediul firmei, absolvenții colegiului au ajuns în ultimii ani să lucreze în Australia, Canada sau chiar în Africa.
Pe lângă acestea, în școală au fost inaugurare și alte 5 ateliere și laboratoare, printre care se află și cele de IT și alimentație publică.
"Suntem un colegiu tehnic foarte mare pe zona Aleșdului, Șuncuiuș, Bratca și aproape de zona Clujului, din zona Negreni ne vin copii. Deci avem o paletă foarte largă pentru aproape 200-300 de elevi câți școlarizăm aproape în fiecare an, în clasa a IX-a", susţine Valeria Vasile, directoarea Colegiului Tehnic "Alexandru Roman" din Aleșd.
Un atelier similar, dotat tot prin efortul companiei elvețiene, se află la Colegiului Tehnic din Câmpulung, unde firma deține o altă fabrică.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță