În Oradea lucrările de înlocuire a magistralelor de apă au fost încheiate, cel puţin pentru acest an. Pe 15 octombrie muncitorii au părăsit şantierele din oraş, pentru ca sistemul să poată funcţiona pe timpul sezonului rece. Autorităţile atrag atenţia că, din cauza vechimii conductelor, nu există altă opţiune decât continuare investiţiilor în modernizarea reţelelor. Asta înseamnă noi lucrări ce vor fi efectuate anii următori.
"Ne cerem scuze tuturor orădenilor pentru disconfortul pe care lucrările executate în ultimii ani l-au generat. Suntem însă convinşi că nu există altă variantă", susţine Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
Şi asta pentru că, spun autorităţile locale, în lipsa unor investiţii în reabilitarea sistemului centralizat de termoficare nu vom scăpa de avariile repetate şi de pierderile uriaşe.
"Apa tratată şi energia înmagazinată în ea pierdută propriu-zis prin reţelele aflate în stare deplorabilă se ridică la 3,5 milioane de euro pe an", a precizat Ioan Maghiar, consilier la Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internatională Oradea.
Oradea rămâne singurul oraş din ţară în care se fac lucrări de înlocuire a conductelor vechi cu ajutorul banilor europeni. Chiar dacă firmele constructoare lucrează fără să fie plătite până la semnarea contractului de finanţare, municipalitatea vrea să accelereze ritmul.
"Am convenit să începem lucrările, chiar dacă noi azi încă nu avem contract de finanţare. Şi au lucrat realmente din resurse lor proprii, investind milioane de euro. Va trebui să lucrăm la intensitate foarte mare", a declarat viceprimarul Mălan.
Pâna acum cu aproape 50 de milioane de lei au fost reabilitaţi peste 17 kilometri de reţea. La asta se adaugă 20 de kilometri de magistrală înnoiţi în etapa a doua cu 97 milioane de lei. Până când întreaga reţea nu va fi schimbată, va fi nevoie de permanente intervenţii, spun autorităţile.
"Noi avem în derulare o procedură de achiziţie pentru o staţie de pompare care să deservească strict magistrala trei -pe ramura care deserveşte practic Rogerius până în zona centrală. Vom utiliza staţia un an, doi, trei, cât va fi nevoie până când tot sistemul va fi reabilitat", a anunţat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea.
Lucrarile la re?eaua de termoficare vor fi întrerupte pâna în primavara, când temperatura va permite oprirea furnizarii caldurii.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi