Peste 10 mii de tone de cupru şi zinc, 35 de tone de argint şi mai bine de 300 de kilograme de aur vor fi recuperate din sterilul rezultat în urma exploatării timp de 40 de ani a minei Băiţa, din judeţul Bihor. Pentru aceasta o companie britanică va prelucra nu mai puţin de 4 milioane şi jumătate de metri cubi de steril dintr-un iaz de decantare. Întreaga operaţiune de extragere a metalelor şi de ecologizare a zonei ar putea dura trei ani.
Iazul de decantare de la Băiţa are un volum de 4 milioane 600 de mii de metri cubi de steril. Este vorba despre rămăşiţele procesului de prelucrare a rocilor scoase timp de patru decenii din mină. În 2012, o companie britanică a cumpărat mina și iazul de steril cu 1,2 milioane de dolari de la fostul proprietar chinez. Cu ajutorul tehnologiei moderne, specialiștii Vast Resources vor încerca să extragă din praful rămas cantități impresionante de metale.
„În Băiţa avem tot tabloul lui Mendeleev: cupru, zinc, aur, argint, tungsten, wolfram şi multe metale preţioase. Vom investi în tehnologie, să extragem totul la potenţial maxim", susţine Andrew Prelea, directorul Vast Resources Romania.
Studii mai vechi, făcute de foștii proprietari ai minei Băița, arată că din iazul de decantare ar putea fi extrase 4.000 de tone de cupru, 6.640 de tone de zinc, 3.100 de tone de plumb, 35 de tone de argint și 309 kilograme de aur.
Pentru prelucrarea sterilului investitorul va angaja, în primă fază, 30 de persoane. După această etapă, britanicii vor ecologiza întreaga zonă. Trei ani va dura întreaga operațiune care ar putea costa până la 4 milioane de euro.
„16,2 hectare vor trebui ecologizate. Va fi pus un strat de pământ, apoi arborii pe care îi vedeţi şi care s-au împădurit foarte bine", explică Vlad Morar, inginer de mediu al iazului de steril Fânaţe.
„Primăvara se ridica acel nor de praf în zona satului Fânaţe şi oamenii erau nemulţumiţi. Sper ca după ecologizare - să nu fie doar o poveste - acel praf să nu mai existe", îşi doreşte Raul Bocşe, primarul comunei Câmpani.
Compania Vast Resources vrea să redeschidă și mina de la Băița, în care anunță că va investi 1,5 milioane de euro și va angaja 300 de muncitori. Deocamdată așteaptă să primească licența de exploatare.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves