Cătălin Bălan este din Cluj și studiază de trei ani în Danemarca, la Universitatea din Aalborg. Și-a dorit încă din liceu să ajungă acolo după ce a aflat că studiile în țara nordică sunt gratuite pentru tinerii din Uniunea Euopeană. Acum este student la facultatea de multimedia și tehnologii și plătește doar 400 de euro pentru cazare și masă.
"Chiar mă bucur că am plecat din țară și am intrat într-un mediu în care pot să învâț și în care pot să explorez ce vreau eu să învăț și sunt susținut în toate aspectele", spune Cătălin.
Și timișoreanul Zoran Novacovici studiază în Danemarca de trei ani. A aflat de la prieteni despre sistemul danez de învățământ, a completat un formular și a adăugat foaia matricolă și o scrisoare de intenție. Acum studiază managementul la universitatea din orașul Horsens.
"Partea bună este că se bazează foarte mult pe practică sistemul educațional danez. Orice teorie o învățăm la școală, automat o aplicăm și în practică, astfel încât în momentul în care terminăm facultatea putem deja să ne angajăm", explică Zoran Novacovici.
Campanie de informare la nivel național
Impresionați de condițiile de învățământ din Danemarca, cei doi tineri au început o campanie de informare la nivel național, prin care le explică tinerilor care sunt avantajele studiului în străinătate.
"Ar fi o oportunitate pentru tinerii din România să meargă să studieze în străinătate și astfel s-ar putea întoarce cu ideei mai bune", spune un elev.
"Aș prefera Danemarca, sincer, pentru că costurile sunt mult mai ok. Am foarte mulți prieteni care merg în Danemarca."
"Anul trecut am dat vreo trei recomandări pentru elevii din clasa mea, din generații trecute, care studiază astăzi la diferite facultăți în Danemarca", își amintește Ioan Cadar, consilier educațional la Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Oradea.
Danemarca alocă pentru educație cel mai mare buget din Europa, aproape 9% din PIB. Pe lângă învățământul gratuit, studenții originari din Uniunea Europeană beneficiaza de servicii medicale gratuite și de o bursă de 720 de euro in partea statului danez, în cazul în care demonstrează că lucrează legal cel mult 12 ore pe săptămână.
reporteri: Ariadna Bălăian, Florina Fofiu
operatori: Jozsef Feher, Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş