"Nu am semnat niciodată."
"Nu știam despre aceste formulare, nici nu am semnat din păcate pentru mine, probabil."
Acestea sunt răspunsurile care demonstrează că puțini bihoreni știu că pentru orice intervenție stomatologică trebuie să-și dea acordul. Pe formularul pe care aceştia trebuie să îl semneze sunt consemnate natura tratamentului, riscurile şi complicaţiile acestuia. Chiar dacă formalitatea este obligatorie, mulți medici nu o prezintă pacieniților.
"Mai mult de jumătate din colegi nu îl folosesc, din păcate, deşi el este obligatoriu. Se feresc să îl folosească, de ce? Pentru că la un moment dat trebuie să îi spui pacientului de riscuri şi mulţi pacienţi la noi se sperie de acest lucru. Nu sunt obişnuiţi să li se spună riscurile", explică dr. Adrian Almaşi, secretar al Colegiul Medicilor Dentisti Bihor.
Potrivit legii 95 din 2006 a reformei în sănătate, medicul dentist este obligat să aibă consimţământul scris al pacientului şi răspunde civil pentru nerespectarea acestei reglementări. În caz de neglijenţă şi dacă se dovedeşte existenţa unei culpe penale, stomatologii pot fi traşi la răspundere în instanţă.
"În judeţul Bihor au fost sesizate reclamaţii în cazul Colegiului Medicilor Dentişti, dar în general reclamaţiile au fost cauzate de neîntelegerile de comunicare apărute între pacient şi medic", spune dr. Adina Ţucudan, membru al Colegiul Medicilor Dentiști Bihor.
"În momentul în care legislația se va adapta, urmând tendința europeană, atunci sigur vom avea mai multe cazuri. Deocamdată este foarte foarte dificil de dovedit un caz de malpraxis", susţine avocatul Mircea Ursuţa.
De mai bine de 3 ani, Colegiul Medicilor Dentişti din Bihor a început promovarea utilizării consimţământului informat în cabinetele de medicină dentară prin cursuri gratuite şi prin congrese cu această temă.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş