În această toamnă Radu Bondar a cules prima recoltă de castraveţi amari. Planta originară din Nepal nu este pretenţioasă şi s-a adaptat repede condiţiilor din sera aflată în curtea orădeanului. De profesie tehnician veterinar, acesta se ocupă de 8 ani cu legumicultura şi a cultivat neobişnuitul soi la îndemnul tatălui său.
"Având un început de diabet, mi-a zis: "Mă, copile, dacă tot ai solarul, hai ia nişte seminţe şi produ-mi nişte castraveţi din aia mari"", povesteşte orădeanul.
Cu o formă neobişnuită, castravetele amar este supranumit "insulina vegetală" din cauza efectelor benefice în tratamentul diabetului.
"Ca terapie adjuvantă are calităţi reale în întârzierea debutului diabetului şi în întârzierea progresiunii complicaţiilor diabetului. 16 aminoacizi esenţiali îi găsim în castravetele amar", spune Luiza Demian, medic diabetolog la Spitalul Judeţean din Oradea.
Castravetele amar poate fi consumat crud, în salate sau sub formă de suc. Dacă este lăsat la uscat câteva zile poate fi mărunţit şi folosit ca tratament naturist.
"- Aţi prefera să luaţi tratament cu castravete amar? - Da! Fiindcă e natural. Pastilele pe care le iei mai provocacă şi alte complicaţii."
Anul acesta, orădeanul a plantat 400 de fire, de pe care a calculat că va recolta în jur 8000 de castraveţi. Îi vinde în piaţă cu preţuri cuprinse între 3 şi 5 lei pe bucată. Dacă afacerea merge, anul viitor va cultiva peste 1000 de plante.
Reporter: Gabriel Bonaciu Operator: Constantin Gheorghiţă