Pe lângă lecţiile obişnuite, învăţătoarele de la una dintre cele mai căutate şcoli din Oradea, "Oltea Doamna", mai au în această săptămână o îndatorire: se întâlnesc cu părinţii viitorilor elevi.
"De obicei întreabă cu ce să se pregătească, ce trebuie să facă, pentru că îşi doresc din tot sufletul să fie cât mai bine", spune Luciana Morlocan, învăţătoare la şcoala "Oltea Doamna" Oradea.
Părinţii au aflat numărul de clase disponibile, unităţile la care sunt arondaţi şi programul evaluărilor psihosomatice. Au recunoscut că au preferinţe când vine vorba de alegerea şcolii pentru cei mici.
"- Dacă şcoala respectivă are şi o faimă bună.
- Deci, contează?
- Contează."
"- Vă pregătiţi din timp, luaţi şcolile la rând să vedeţi oferta educaţională?
- Normal, şi acasă şi aici."
Părinţii au timp doar până vineri să afle informaţii despre şcoala unde îşi vor înscrie copiii. Depunerea cererilor începe pe 23 februarie, iar fiecare elev va fi arondat în funcţie de domiciliul familiei.
"În situaţia în care într-o unitate de învăţământ sunt mai multe cereri decât numărul de locuri se aplică criteriile specifice stabilite de consiliul de administraţie al fiecărei unităţi şcolare", explică Nicolae Avram, inspectorul şcolar general al IŞJ Bihor.
La şcoala "Oltea Doamna" au fost aprobate 100 de locuri în patru clase. Conducerea crede însă că numărul cererilor va fi mult mai mare.
"În fiecare an am avut 20-30 de cereri în plus. E vorba de cei din circumscripţie, sunt primii care vor fi aprobaţi, după care urmează cei care au copii deja la noi în şcoală", detaliază Mircea Mitran, directorul şcolii "Oltea Doamna" Oradea.
Ca să fie înscris în învăţământul primar, copilul trebuie să împlinească 6 ani până pe 31 august 2015 sau să fie dezvoltat corespunzător pentru parcurgerea clasei pregătitoare. Pe 20 şi 21 martie vor fi afişate listele cu candidaţii înmatriculaţi, locurile rămase neocupate şi copiii neînscrişi după prima etapă. La nivelul Bihorului există peste 300 clase pregătitoare cu aproximativ 6.000 de elevi.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş