Creştinii ce au decis să postească până la Crăciun sunt sfătuiţi să nu îşi schimbe brusc regimul alimentar. Medicii le recomandă să introducă treptat în meniu legumele care să înlocuiască produsele de origine animală.
"Leguminoasele sunt foarte bogate în proteine de natură vegetală şi aici mă refer la fasole boabe, la năut, la linte care are un aport foarte bun de proteine, la mazăre", susţine dr. Mariana Tocai, medic nutriţionist.
Medicii trag un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte consumul de produse făinoase.
"Acest fenomen duce la o hiperalimentaţie hipercalorică care foarte frecvent determină atât dereglări metabolice, cât şi creşteri în greutate, paradoxal", atrage atenţia prof. dr. Amorin Popa, diabetolog.
În ajutorul celor care ţin post începând de vineri vin şi administratorii de restaurante vegetariene. Oferta e foarte variată.
"Chiftelele de dovleac, chiftelele de ciuperci, sarmale, ciuperci pregătite în diferite forme, atât la grătar, cât şi ca tocăniţă, o diversitate de prăjituri folosind ca şi ingrediente făină integrală şi diferite fructe, nuci, migdale", enumeră Florin Chirilă, administratorul unui restaurant vegetarian.
Schimbarea nu ar trebui să se producă doar la nivelul alimentaţiei. Creştinii ar trebui să ţină cont şi de partea spirituală, spun preoţii.
"Această transformare interioară presupune animarea în sufletul omului a celor mai frumoase virtuţi, a celor mai nobile virtuţi creştine precum cumpătare sau echilibrul, adică trebuie să fim atenţi la ceea ce cândim, la ceea ce spunem", ne sfătuieşte Ioan Codorean, preot ortodox.
Postul Crăciunului începe pe 14 noiembrie şi ţine până în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.
Reporter: Diana Grad
Operatori: Darius Pop, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş