"Conducerea inspectoratului a luat măsuri pentru derularea unui control operativ şi civilizat: s-a suplimentat numărul persoanelor care desfăşoară activităţi la controlul documentelor şi a crescut numărul arterelor de control." afirma comisarul-şef Dan Lazăr, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Bihor.
An de an, cei care aleg să îşi petreacă Crăciunul alături de cei dragi rămaşi în ţară sunt tot mai puţini. Poliţia de frontieră estimează o creştere cu 20-30% faţă de o zi normală, dar mai mică faţă de anii trecuţi, când traficul depăşea 60%."E mama bolnavă că altfel nu veneam." spune un roman plecat la munca in Italia.
Niciunul nu a venit cu mâna goală."Avem părinţi, ne ducem şi noi, ne aşteaptă. Le-am adus dulciuri, cozonaci cum sunt în Italia, de toate." povesteste unul dintre romanii veniti acasa de sarbatori.
Firmele care transportă persoane au simţit şi ele o uşoară scădere a numărului de călători. Costul unui bilet e mult mai mic în comparaţie cu preţul drumului făcut cu maşina personală, dar chiar şi aşa cursele ocazionale cu autocarul sunt din ce în ce mai rare. "Prindem acum una în decembrie şi una în ianuarie dacă o mai prindem, dacă nu asta e. Altădată erau mai mulţi." povestesteConstantin Bondaş, şofer pe autocar.
Ceva mai bine le merge firmelor care au curse regulate şi funcţionează pe bază de rezervare. "Preţul unui bilet de autocar este de 80-90 de euro.Cele mai multe cereri vin din Italia, Spania, Franţa, unde există comunitate de români." sustineCarmen Mezei, şeful unei agenţii de turism şi transport.
Românii se vor întoarce înapoi la locurile de muncă din străinătate la sfârşitul primei săptămâni a noului an.