Se lucrează la foc continuu în carmangeriile din ţară pentru ca de pe masa de sărbători a românilor să nu lipsească nici un produs tradiţional din carne de porc. Telefoanele sună într-una, iar comenzi au venit inclusiv de la românii care lucrează în străinătate.
Comenzile au început să vină încă de la începutul săptămânii, astfel că acum angajaţii carmangeriilor fac ultimele pregătiri pentru ca produsele tradiţionale din porc să fie pregătite pentru livrare.
„Trebuie să se răcească puţin. Să stea la zvântat să mai piardă din excesul de fum, la aerisit. După care e numai bun pentru sarmale.”
„Avem foarte mulţi, mai ales români care sunt plecaţi la lucru sau care sunt stabiliţi acolo de mai mult timp. Ei ne solicită astfel de pachete. În special din Italia, de acolo sunt cei mai mulţi care ne solicită”, spune Ioan Tătăran, administratorul unei carmangerii.
La mare căutare în această perioadă sunt caltaboşii şi toba. Produsul vedetă al sărbătorilor de iarnă rămâne însă cârnaţul afumat. Într-o carmangerie din Maramureş specialiştii folosesc carne de mangaliţă pe care o prepară după reţete vechi de peste o sută de ani.
„Acesta este numai bun de livrat. Are textura şi consistenţa potrivită. Este un cârnat foarte bun, foarte gustos, făcut din carne de cea mai bună calitate de porc mangaliţa în amestec cu sare, condimente naturale, usturoi, piper, boia”, explică Iustin Tira, inginer tehnolog
„În general, toată lumea doreşte cârnaţi de casă, caltaboş, tobă. Sunt şi oameni mai pretenţioşi care vor produse crud-uscate. Noi avem o gamă de salamuri crud-uscate, avem specialităţile crud-uscate care stau la maturat câte cinci-şase luni”, a detaliat Ioan Tătăran, administratorul unei carmangerii.
Preţurile pentru produsele tradiţionale din porc încep de la 25-30 de lei pentru un kilogram şi ajung chiar şi la 50-60 de lei pentru un kilogram, în funcţie de felul în care sunt preparate şi de calitatea produselor folosite.
Redactor: Adrian Ciucuriţă
Operator: Kristian Kosa