Potrivit proiectului iniţiat de autorităţile orădene, 270 de blocuri din cartierul Nufărul vor fi beneficia de căldura apei geotermale extrasă din zăcământul de sub oraş. Aceasta va încălzi agentul termic care va fi trimis în calorifere prin centrale individuale, instalate la parterul fiecărei scări. După folosire, apa geotermală va fi reinjectată în adâncuri. 13 mii de persoane vor beneficia de noua soluţie, pentru aplicarea căreia administraţia locală a accesat acum trei ani fonduri europene în valoare de 14 milioane de euro.
Pe parcurs, pentru ca proiectul să fie mai eficient:
"Am demarat modificarea studiului de fezabilitate şi a soluţiei tehnice în toamna lui 2013 şi am transmis-o în 2014 către finanţator", spune Daniel Ţigan, consilier în cadrul Primăriei Oradea.
"Am dat drumul la achiziţia de lucrări proiectare şi execuţie, după care am ajuns la faza de atribuirea contractului, dar din păcate lucrurile s-au poticnit", suţine Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
Îmbunătăţirea tehnică a proiectului a dus la o întârziere de aproape un an.
"Practic noi ar fi trebuit să fim într-o fază de finalizare a lucrărilor, noi abia urmează să le începem", remarcă Marius Moş.
Anul trecut, proiectul modificat a fost trimis pentru aprobare Ministerului Fondurilor Europene, care nu a dat însă niciun răspuns până acum. Aşa cum nu s-a pronunţat nici asupra prelungirii cu un an a termenului iniţial de folosire a banilor europeni, care era noiembrie 2014.
"Suntem încă în faza de aşteptare a aprobării ministerului atât pentru noua soluţie tehnică, cât şi pentru prelungirea proiectului până la finele anului", susţine directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
"Nu doar eu, dar mai multor locatari le pare rău pentru situaţia asta."
"Ar trebui să intervenim noi, locatarii, societatea civilă să obţinem acele aprobări, dacă de noi depinde."
"Ar fi păcat dacă e din fonduri să renunţăm la ele."
Edilii atrag atenţia că întârzierea aprobărilor poate duce la imposibilitatea terminării în acest an a lucrărilor. În acest caz, municipalitatea poate fi obligată să suporte toate cheltuielile legate de acest proiect.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş