În septembrie, 12 primari bihoreni primeau cheile noilor microbuze şcolare. Zeci de copii urmau să fie transportaţi de acasă la şcoală, dar bucuria lor a fost de scurtă durată. În şase comune autorităţile nu au reuşit să angajeze un şofer ori nu au obţinut numerele de înmatriculare sau licenţele de transport.
În acest din urmă caz se află şi primăria din Biharia. Microbuzul primit zace în curtea administraţiei locale, cu numere roşii, iar edilii se plâng de birocraţie.
"Facem toate demersurile pentru a obţine licenţa, dar merge foarte greu, durează foarte mult şi am fost avertizaţi de Poliţie ca să nu circulăm pe drumurile publice că nu avem voie", recunoaşte Zsolt Szilagyi, viceprimarul comunei Biharia.
Reprezentanţii Autorităţii Rutiere Române spun că licenţele de transport se acordă în maximum 15 zile de la depunerea documentaţiei. În cazul microbuzelor şcolare, perioada scade la cel mult 3 zile.
Primăria din Săcădat are o altă problemă: lipsa unui şofer care să-i transporte pe copii la şcoală.
"Nu este folosit nu avem cum să-l folosim din moment ce nu avem angajat, muncitor în domeniul respectiv", spune Lucia Iovan, secretara Primăriei Săcădat.
Edilii spun că legea nu le permite să angajeze un conducător auto. Nimeni nu pare să ştie că pe 29 septembrie a fost dată o ordonanţă de urgenţă care le dă voie autorităţilor să încadreze şoferi pentru microbuze şcolare. Deocamdată, copiii merg la şcoală cu transportul în comun.
""Nu întâmpinăm nici o problemă datorită faptului că elevii noştri fac naveta în continuare cu o firmă de transport mai veche, de 6 ani", susţine Gabriela Ţărţiu, directoarea şcolii gimnaziale Săcădat.
Peste 60 de copii sunt afectaţi de incapacitatea autorităţilor de a pune în circulaţie microbuzele primite înainte de începerea noului an şcolar. În judeţul Bihor fac naveta peste 12 mii de copii. Jumătate dintre ei sunt preluaţi de microbuzele şcolare.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş