Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită pentru prima oară în Oradea. Doamnele şi domnişoarele s-au îmbrăcat în cămăşile moştenite de la bunici sau cumpărate pentru această ocazie, au socializat şi s-au fotografiat în parcul 1 Decembrie.
"Provine din zona Clujului, a aparţinut străbunicii mele, a fost cusută manual de ea. Are o valoare sentimentală, a fost purtată de bunica, ieri mi-a dăruit-o mama şi astăzi o port eu prima dată."
"Are 45 de ani, şi am făcut-o de comandă la Breaza. Cu ocazia zilei mele de naştere, mi-am permis după absolvirea liceului să o cumpăr."
Tradiţia spune că Sânzâienele purtau ii, motiv pentru care organizatorii acţiunii au vrut să reînvie obiceiurile vechi.
"Ia cred că este veche şi nouă în acelaşi timp. O moştenim de la strămoşii noştri, ceea ce înseamnă rădăcinile noastre, o accesorizăm şi o purtăm în fiecare zi, fie că este o ie tradiţională, fie că este una făcută de un designer", consideră Maria Blaga, organizatoarea acţiunii.
"Fiecare ie, fiecare are o poveste. Începând de la mână, urcă pe umeri, pe piept, unde este centrul energetic, coborând pe cealaltă parte. Este foarte interesant", spune designerul Maria Felea.
Sânzienele au mai fost sărbătorite la Oradea şi prin literatură.
"Noaptea Sânzienelor se spune din legende că este o noapte în care se deschid cerurile şi se împlinesc visele", dezvăluie Călin Bodog, reprezentantul unei librării din Oradea.
Cei care au intrat şi au citit un pasaj din operele lui Mircea Eliade au primit un ceai din partea reprezentanţilor librăriei.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Monica Pop
editor web: Adrian Laboş