În staţiunea Băile Felix, proprietarii unei pensiuni de trei stele au decis să o vândă pentru că, spun ei, numărul turiştilor scade întruna, iar clădirea este tot mai greu de întreţinut. Au cerut 1,8 milioane de lei, dar sunt dispuşi să lase din preţ ca să o vândă cât mai repede.
"Pensiunea are 18 camere toate au pat matrimonial, baie în cameră, baie cu hidromasaj, balcon, televizor şi minibar", a aflat Yvette Mîrza, reporter Dig24 Oradea.
Cele mai scumpe proprietăţi scoase la vânzare în Transilvania sunt hotelurile sau ansamblurile turistice din Poiana Braşov. Printre ele un complex hotel-restaurant deschis în 1997, renumit datorită mâncărurilor tradiţionale şi activităţilor în aer liber oferite turiştilor.
"Complexul Stâna Turistică este vândut cu suma de şapte milioane de euro. Restaurantul are o capacitate de 300 de locuri în interior şi 400 pe terasă. Proprietarul a construit şi un hotel cu 17 camere, finalizat parţial. Iar pe lângă complex este vândută şi o suprafaţă de teren de 8.000 de mp", explică Ruxandra Morar, reporter Digi24 Braşov.
Şi în centrul vechi al Braşovului este scos la licitaţie un hotel inaugurat acum 5 ani, orientat către turismul de afaceri. Are trei stele, dispune de 34 de camere, două restaurante şi o sală de conferinţe de 80 de persoane şi poate fi cumpărat cu 3,2 milioane de euro.
Agenţii imobiliari au observat că numărul de hoteluri şi pensiuni scoase la vânzare a crescut faţă de anii trecuţi. Proprietarii întâmpină dificultăţi în afacere ori au din ce în ce mai puţini clienţi. Însă cererea pentru astfel de proprietăţi nu este deloc mare.
"Ar exista clienţi sau cumpărători în ideea în care li se prezintă cu adevărat o oportunitate să fie ceva sub preţ de piaţă sau să fie ceva care se apropie de un business senzaţional", spune Alexandru Văcaru, agent imobiliar.
Specialiştii spun că la achiziţia unei pensiuni este important şi brandul sau posibilităţile de extindere, dar şi conexiunile pe care pensiunile respective le au cu agenţiile de turism.
Reporteri: Ruxandra Morar, Yvette Mîrza
Operatori: Alexandru Apetroae, Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş