Pe lângă apartamentul cu două camere, administratorii pun la dispoziție alte 16 încăperi. Dotate cu mobilier, televizor și baie proprie, camerele sunt aproape gata să primească turiști.
"Cred că e o idee foarte bună pentru că poți să stai într-un loc încărcat de istorie și poate își va da impresia că ești un prizonier, un cavaler sau o figură istorică."
"Sigur! E o idee foarte bună. Și e și aproape de centru, nu? Deci, locul e ideal."
Corpul de clădire destinat hostelului urmează să fie licitat și dat în administrare pe o perioadă de 5 ani.
"Prețul de pornire va fi undeva la 1000 de euro plus TVA, prețul de pornire a licitației. Cel care va oferi cel mai mult va adjudeca, normal, cu condiția să îndeplinească acele cerințe din caietul de sarcini", a detaliat Lucian Popa, directorul Direcției de Patrimoniu Imobiliar Oradea.
O dată deschis hostelul, cetatea din Oradea va fi un adevărat magnet pentru turiști, cred autoritățile.
"Are în jur de 900 de ani și a fost leagănul întemeierii și dezvoltării Oradei, așa cum o știm noi astăzi. A fost locul unde s-au concentrat funcțiuniile administrative, politice, militare, judecătorești și nu în ultimul rând spirituale", spune Dumitru Noane, administratorul Cetății Oradea.
"Poate din punctul meu de vedere aș fi preferat un hotel care să păstreze linile medievale. Poate asta i-ar impresiona mai mult pe turiștii străini care vin la noi. Depinde care vor fi tarifele, dar sunt căutate locații de cazare ieftine", susţine Dana Lucian, managerul unei agenții de turism.
Ridicată de regele Ladislau în secolul al XI-lea, fortăreața din centrul Oradei a fost reabilitată între 2010 și 2015 cu aproape 90 milioane de lei, bani europeni.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves