Gunoiul, monitorizat cu tableta în Oradea

Data publicării:
gunoi tableta 010514

"Intră în categoria deşeuri conforme. Notez pe tabletă adresa şi e bine, se poate încărca."

De această dată totul a fost în regulă: gunoiul din containere era colectat selectiv, aşa cum cere legea. E un exemplu pozitiv, printre puţinele de acest fel din oraş, spun angajaţii firmei de salubritate. Cu tableta în mână, aceştia verifică toate tomberoanele destinate colectării selective.

"Este câte un observator pe fiecare maşină de colectare şi cu ajutorul unei tablete se introduc datele. Se urmăreşte calitatea deşeurilor în zonele de blocuri şi se identifică răspunsurile cu asociaţiile de proprietari", explică Francisc Branner, managerul halei de sortare a haldei ecologice din Oradea.

În acest fel, observatorii ştiu oricând cât gunoi produc orădenii. În plus, au găsit nenumărate cazuri în care gunoiul menajer era pus alături de flacoane şi hârtii.

"Din cantitatea totală de deşeuri colectate din zona de blocuri cam 10-12% atinge nivelul acela de calitate la care putem spune că sunt acceptate", susţine Francisc Branner.

Concret, din cele maximum 5 mii de tone de gunoi adunat din Oradea într-o lună, deşeurile reciclabile reprezintă doar 150 de tone.

Până la amenzi, autorităţile au decis să-i avertizeze mai întâi pe locatari că sunt obligaţi să colecteze selectiv gunoiul. Din iulie, cei care respectă regulile reciclării vor fi premiaţi. În schimb, locatarii care aruncă deşeurile la întâmplare pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 1000 şi 1500 de lei în cazul firmelor şi cu până la 500 de lei pentru persoanele fizice.

reporter: Edina Szomoru
operator: Robert Rezmuves, Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri