Grevă generală în spitale. Salariații se plâng de volumul mare de lucru și de salariile mici

Data publicării:
greva spitale

E grevă generală în toate spitalele din România. Întrucât revendicările cerute la greva de avertisment din 19 octombrie au rămas fără ecou, angajații din Sănătate au decis să intre de luni în grevă generală, pe perioadă nedeterminată.

Cei peste 150 de angajaţi ai Spitalului Judeţean din Baia Mare au oprit luni lucrul.

"Am ajuns și la această fază a conflictului de muncă declanșat de Federația Sanitas. Am trecut prin toate, ultima faza e greva generală pe timp nelimitat", susţine Ionică Pop, vicepreședintele Sanitas Maramureș.

"Am spus suficient în ultimii ani și adevărul este că ne-am săturat să fim noi singurii vinovați de toate problemele și neajunsurile acestui sistem", spune Cristina Turda, președintele Sanitas Baia Mare.

Maria Bob este infirmieră la obstetrică-ginecologie în cadrul spitalul județean din Baia Mare de 22 de ani și câștigă un salariu net de 1.300 lei.

"Lucrăm o persoană în loc de trei. Volumul de muncă este extraordinar de mare, salariile sunt foarte mici."

Cu aceleaşi probleme se confruntă şi asistentele medicale.

"Înainte eram o asistentă la cinci bolnavi, acum suntem o asistentă la 20 de bolnavi. Numărul personalului a scăzut considerabil în ultimii ani. Din îngrijitori și asistenți, ajungem să fim pacienți", explică Veronica Suciu, asistent medical Spitalul Județean Baia Mare.

Ca urmare a grevei generale, pacienții veniți cu diferite probleme la spital s-au văzut nevoiți să aștepte în fața ghișeelor închise. Printre ei și Zoltan Kiss, venit în Baia Mare tocmai din Cehu Silvaniei, județul Sălaj. Bărbatul a suferit o intervenție chirurgicală în urmă cu 3 săptămâni, iar luni era programat pentru control.

"- Acum aștept să scot numărul de ordine la domnul doctor.
- Și?! Nu e nimeni la ghișeu…
- Nu e nimeni din cauză că e grevă generală."

În grevă a fost şi personalul Spitalului de Recuperare din Băile Felix. Membrii Sanitas de aici îşi doresc reducerea diferenţelor salariale dintre asistenţii medicali cu studii superioare şi cei cu studii medii.

"Fiecare munceşte în acest spital la fel, dar unii sunt plătiţi mai mult, alţii mai puţin. Cei care au studii superioare dar muncesc tot atâtea ore, cu cei care au studii inferioare, mai puţini ani, cum ar fi cei cu studii postliceale, care sunt plătiţi mai prost cu diferenţe de câteva milioane de lei", spune Cornel Vâlcea, kinetoterapeut.

Luni doar o treime din activitatea spitalului a fost asigurată de cadrele medicale.

"Tratamentul nu se face, nu se face nimic; se consultă pacienţi de la urgenţă, se asigură urgenţa pe fiecare nivel şi restul personalului este în grevă. Se internează pacienţii veniţi din ţară cu salvările", a explicat Ligia Gligor, lider Sanitas în cadrul Spitalului de Recuperare, Băile Felix.

Chiar dacă a venit de la peste cinci sute de kilometri distanţă, de la Topoloveni, Bogdan Anton nu e deranjat de protestul cadrelor medicale, pe care le susţine: "Susţinem personalul medical în demersurile pe care le face de a obţine aceste drepturi. Venim de la sute de kilometri distanţă, pentru procedurile de aici, pentru aceşti oameni care se ocupă foarte bine de noi."

Potrivit sindicaliştilor, dacă Ministerul Sănătăţii nu le va respecta doleanţele, greva generală ar putea continua şi în următoarele zile.

Reporter: Izabela Jurasko, Claudiu Mihuţ
Operator: Kristian Kosa, Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri